Tuto práci nechci. Tak to nezaměstnaní přestávají říkat

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 3. 2009 9:22
Nezaměstnanost už činí 7,4 procenta
Čerstvě nezaměstnaní si hledají novou práci mnohem aktivněji než ti, kdo jsou bez práce dlouhodobě.
Čerstvě nezaměstnaní si hledají novou práci mnohem aktivněji než ti, kdo jsou bez práce dlouhodobě. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Tuhle práci nevezmu, musel bych jezdit příliš daleko. Chci začínat s vyšším platem. Rekvalifikační kurz není nic pro mě. Podobné věty se ze slovníku těch, kdo v současnosti hledají v České republice práci, pomalu vytrácejí.

V době, kdy na úřadech práce přibývají každý měsíc stovky nezaměstnaných a naopak volná místa stejně rychle mizí, se chování uchazečů o práci mění. A nezáleží na tom, zda hledají zaměstnání prostřednictvím úřadu práce nebo personální agentury.

Míra nezaměstnanosti v únoru vzrostla z lednových 6,8 procenta na únorových 7,4 procenta . Počet lidí bez práce tak činí 416 621. Aktuální statistiku jsme přinesli v samostatném článku.

Jakoukoliv práci, hlavně rychle

„V poslední době sledujeme velkou vlnu zájmu o rekvalifikační kurzy. A to tak velkou, že poptávka převyšuje nabídku. To je nový trend. Lidé si uvědomují, že situace na trhu práce se neustále zhoršuje," potvrdil vedoucí mosteckého Úřadu práce Oldřich Malý.

Na úřady nyní přicházejí celé zástupy těch, kdo dlouhá léta práci měli a její ztráta byla nečekaná.

„Takoví lidé jsou mnohem víc motivovaní k tomu, aby si aktivně a intenzivně práci hledali. Zvlášť pokud mají navíc splácet různé závazky jako je například hypotéka. Jsou také ochotní vzít téměř jakoukoliv práci, jen aby znovu pravidelně vydělávali," popsal šéf břeclavského úřadu Lubomír Marko.

Neplatí to však pro všechny. Úředníci se i nadále setkávají s nezaměstnanými, kteří si vážnost situace ještě plně neuvědomili. „Ti pak odmítnou nabízenou práci jen proto, že by museli jezdit příliš daleko. Stále doufají, že se jim podaří sehnat něco blíž," podotkla vedoucí píseckého úřadu Alexandra Zajíčková.

Slevují z výše platů i benefitů

Obezřetnější jsou při hledání nového místa i klienti personálních agentur. Zatímco ještě před několika měsíci nebyla většina z nich ochotná slevit například z výše platu nebo ze zaměstnaneckých výhod, nyní už jsou otevřenější jednání.

„Přístup uchazečů o zaměstnání je v mnoha případech mnohem svědomitější v porovnání s předchozími roky, kdy pro mnoho z nich bylo nejdůležitějším kritériem při výběru zaměstnání výše mzdy. V současnosti patří mezi rozhodovací faktory například i stabilita společnosti a obor, ve kterém působí. Přesto však nalezneme pozice, kterých se zpomalení ekonomiky nedotklo tak výrazně, že by vedlo ke změně chování uchazečů," uvedl Aleš Křížek, country manager společnosti Robert Half v České republice.

Personalisté se shodují, že ještě před rokem hnal nedostatek kandidátů v určitých profesích platy strmě vzhůru. Mnohdy až neúměrně. „Nyní se dynamika pracovního trhu změnila. Uchazeči musí mít reálnější požadavky než v minulosti," poznamenal ředitel společnosti Grafton Milan Novák.

A ti, kdo hledají práci ať už kvůli její ztrátě nebo nespokojenosti, mění přístup i k dalším kritériím. „Jsou nyní ochotní dojíždět dál. Stejně tak v minulosti se často zdráhali vzít horší pozici, aby jim to nepokazilo životopis. I to už přestává platit. Lidé prostě potřebují práci," shrnul marketingový manažer společnosti Manpower Jiří Halbrštát.

Podnikat na vlastní triko? Raději ne

Kromě nové nebo lepší práce se lidé také stále častěji snaží najít možnost, jak si k výdělku přilepšit.

Foto: Obzor Plzeň

Koketují například s myšlenkou, že by si pořídili živnostenský list a k platu přidali další příjem. „V poslední době se množí dotazy na žádost o živnostenský list. Mnozí tazatelé nevědí, že když mají živnostenský list, musí se ohlásit na správě sociálního zabezpečení, finančním úřadě a zdravotní pojišťovně. Z toho je vidět, že tyto věci za ně vždy řešil zaměstnavatel," řekla Vladimíra Holečková, vedoucí obecního živnostenského úřadu v Děčíně.

Úřadníci sice častěji odpovídají na dotazy ohledně živnostenských listů, ale počet živnostníků nijak strmě nestoupá. „Určitý nárůst sledujeme už od loňského léta, ale s hospodářskou krizí bych jej do souvislosti nedával," poznamenal vedoucí oddělení registrace olomouckého živnostenského úřadu Bohumil Šíp.

 

Právě se děje

Další zprávy