Trhy pohřbívají Irsko, bankrot je dle nich otázkou času

Karel Toman
15. 11. 2010 9:39
Irská vláda údajně jedná o záchraně od EU a MMF, jakou v květnu přijalo Řecko
Foto: Reuters

Dublin - Irsko jedná s Evropskou unií o záchraně před bankrotem, uvedla britská veřejnoprávní stanice BBC.

Předběžné odhady o potřebné sumě pro Irsko hovoří o 60 až 80 miliardách eur.

Otázka irské půjčky z Fondu evropské finanční stability (EFSF), nad kterou spekulovali analytici přinejmenším od květnové záchrany Řecka za 110 miliard euro, tak už nestojí zda, ale kdy.

RTE: Rozhovory už běží

O tom, že vláda s EU o záchraně jedná, se spekulovalo už minulý týden, Dublin to ale nadále popírá. Vládní agentura pro správu dluhu země totiž před časem prodala dluhopisy za 20 miliard eur, což zemi vystačí hluboko do příštího roku.

Irská RTE ale minulý týden, že Irsko vede rozhovory o tom, jak by se záchrana v případě nejhoršího scénáře měla provést.

Agentura Reuters zase v pátek citovala jednoho z evropských vyjednávačů, podle kterého je "velmi pravděpodobné," že Irsko finanční pomoc dostane.

Dominique Strauss-Kahn, šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF), který se na EFSF finančně podílí, ale v sobotu prohlásil, že Irsko o pomoc nepožádalo.

BBC: záchrana přijde v prosinci

Irský korespondent BBC Joe Lynam tvrdí, že záchrana bude pravděpodobně odsouhlasena za měsíc. 16. prosince se totiž koná Eurogroup - schůzka .ministrů financí 16 členských zemí eurozóny. Na stejný den je naplánováno i setkání Rady Evropy.

Irsko se potýká s potížemi delší dobu. Zátěžový test bank v červenci ukázal, že irské banky poškozené těžkou hypoteční krizí budou potřebovat k ozdravení až 50 miliard eur a zemi to nakonec stálo snížení ratingu.

Prohlédněte si, kdo a jak moc přispěje do EFSF

Vláda také bojuje s ohromným schodkem státního rozpočtu. Letošní deficit bude 12 procent HDP, po započtení záchrany bank však až 32 procent.

Aby se vešla do evropského limitu tří procent schodku, ohlásila proto vláda, že nad rámec už ohlášených škrtů ušetří do roku 2014 dalších 15 miliard eur.

Trhy už nevěří, že to Irsko zvládne

Část trhů začala pochybovat, jestli Irsko tak těžkou situaci zvládne. V průzkumu agentury Bloomberg sází na to, že si neporadí a bude potřebovat záchranu z EFSF celkem 51 procent dotázaných analytiků.

Nejtvrdší slova měla pro Obamu na summitu G20 německá kancléřka Angela Merkelová
Nejtvrdší slova měla pro Obamu na summitu G20 německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: Reuters

Pravá panika ale zachvátila trhy až poté, co evropští představitelé v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou 29. října ohlásili návrh stálého záchranného mechanismu, který by předlužené státy posílal do řízeného bankrotu, v němž by část ztrát nesli i investoři do vládních dluhopisů.

Irská vláda sice opakovaně tvrdí, že si půjčit nepotřebuje a situaci zvládne. Trhy ale pojaly podezření, že se přípravy vztahují na Irsko. Přirážka, jakou si investoři účtují za nákup irských dluhopisů začala stoupat a nezastavila se dva týdny.

Do rekordních výšek (od přijetí eura v roce 1999) se dostala v pátek, kdy Merkelová novinářům na jednání G20 v Soulu řekla, že "probíhají přípravy pro jakoukoliv žádost o pomoc."

Čas hraje proti Irsku

Rizikové přirážky za držení dluhopisy ostatních zemí "periférie eurozóny" od Portugalska, přes Španělsko a Řecko až po Itálii stouply a oslabilo euro.

Situace se uklidnila až v pátek odpoledne, kdy Merkelová ujištila, že mechanismus pro restrukturalizaci dluhů států se bude týkat dluhopisů vydaných až po roce 2013.

"Irsko bylo přes víkend poměrně vehementně tlačeno do přijetí pomoci pod křídly nově vytvořeného záchranného mechanismu EFSF," shrnul dnes průběh posledních 48 hodin ekonom ČSOB Jan Bureš.

"Zatím tlaku na pomoc zvenčí podle posledních zpráv odolává, ale pravděpodobnost společného zásahu ESFS a MMF v čase narůstá," dodal.

Irské vládě sice podle Bureše nejistota  na trzích díky dostatku hotovosti přímo nevadí. Je ale další zátěží pro bankovní sektor, jehož ztráty tak ještě nemusí být úplně sečteny. Napětí se také přelévá na zbytek zemí z periferií eurozóny. Tlak na Irsko zvenčí tak může dál v čase sílit.

 

Právě se děje

Další zprávy