Trhy plán EU "nespolkly", jihu eurozóny hrozí deflace

Karel Toman
11. 5. 2010 12:35
Euforii po oznámení plánu na záchranu eura vystřídalo střízlivění, zisky smazány
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

Tokio, New York - Ještě dnes ráno posílaly některé banky redakcím v emailech komentáře, jak blahodárně zapůsobilo oznámení evropského záchranného "superbalíku" na burzy a trhy. Tou dobou už to přitom nebyla pravda.

Zisky, které euro i burzy při pondělní mohutné "rally" nabraly ráno, večer už zase ztratily. Ještě v pondělí večer se tak euro na měnových burzách obchodovalo na úrovních z minulého týdne před ohlášením záchranného plánu - na čtrnáctiměsíčním minimu.

Zpátky do reality

"Trh se vrací do reality," shrnul situaci analytik Commerzbank Michal Doležal. "Burzy rozdýchávají včerejší povzbuzující injekci a mírně oslabují," dodal.

"Trhy si rychle uvědomily, že tuhle krizi nevyléčí dodání likvidity, jakkoliv je velká," řekl agentuře Bloomberg Toshihiko Sakai z tokijské společnosti Mitsubishi UFJ Trust & Banking obchodující s měnami a finančními produkty. "Strukturální problémy eurozóny přetrvají. Nejsem překvapen, že euro zase ztrácí sílu," dodal.

Vojenská doktrína "šoku a hrůzy", která měla trhy zaskočit mohutností pomoci 110 miliard euro na záchranu Řecka a dalších 750 miliard pro zadlužené země EU, se tak možná zadrhne.

V pondělí ráno to ještě vypadalo, že se politikům po několika týdnech váhání podařilo rozhodným gestem předstihnout rychle se zvedající vlnu paniky vzedmutou podvody Řecka se státním účetnictvím a maskováním jeho ohromných dluhů.

Taktika, kdy záchrana přesahující bilion dolarů měla trhy uklidnit a tím odvrátit její použití, je ale po uzavření pondělního obchodování nejistější, než se zdálo na jeho začátku.

Budoucnost jihu eurozóny v ohrožení

Poskytnutí případné pomoci se země jako Španělsko budou snažit vyhnout tvrdými škrty. Tím ale mohou ještě víc zpomalit už tak zadrhlou ekonomiku a spuštění pomoci nakonec stejně přivolat. Jižním zemím eurozóny tak podle analytiků hrozí deflace, tedy celkový hospodářský pokles.

"Neřeší to základní problém - strašlivý výhled na ekonomický růst jižních členských zemí eurozóny a Irska," svěřil se Financial Times Simon Tilford, hlavní ekonom z think-tanku European Reform. "Pokud se tyto ekonomiky nedokáží vyhnout deflaci a vrátit se k růstu, nemají v eurozóně budoucnost," dodal.

Naopak plán Evropské centrální banky vykupovat ohrožené dluhopisy, vede některé pozorovatele navzdory ujištěním ECB o opaku k obavám z "tištění peněz" a inflace.

Jak se navíc analytici zabořili do detailů dohody, zjistili, že může být komplikované některé její části splnit. Zvlášť to platí o schvalování půjček z 440 miliardového balíku parlamenty členských zemí.

Z předvídání trhu se už stalo šamanství

"Už odhlasování předchozích 80 miliard euro pro Řecko vůbec nešlo hladce," upozornil ekonom Jan Čermák z ČSOB, podle nějž „odhadovat vývoj trhů v horizontu následujících několika dní není nic jiného než šamanství."

Ještě včera přitom analytici zněli vesměs optimisticky. "Je to opravdu ohromující síla a ke stabilizaci trhů, odvrácení paniky a spoutání rizika nákazy by v krátkodobém výhledu měla být víc než dostatečná," řekl hlavní ekonom banky UniCredit Marco Annunziata.

Platí tak včerejší slova šéfa globální investiční firmy Pimco Mohameda El-Eriana, že  "Pokud jde o všednodenní fungování a podobu eurozóny, jsme teď v neprobádaných vodách." Z těch vedou podle pozorovatelů jen dvě cesta: rozpad, nebo hlubší integrace.

 

Právě se děje

Další zprávy