Třetina Čechů upravila kvůli krizi plány na dovolenou

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
9. 6. 2010 11:48
Kdo chce ušetřit na dovolené, nejčastěji nikam nejede. Další volí levnější destinace.
Místo exotické pláže zátoka u českého rybníka. Třetina lidí letos musí na dovolené šetřit. Ilustrační foto.
Místo exotické pláže zátoka u českého rybníka. Třetina lidí letos musí na dovolené šetřit. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Třetina Čechů letos nepojede kvůli krizi na dovolenou, nebo se bude snažit ji pořídit levněji než dřív. Zjistila to agentura pro výzkum veřejného mínění a trhu Focus. V jejím průzkumu 35 procent dotázaných uvedlo, že krize jejich plány změnila, naopak 62 procent lidí stráví dovolenou stejně jako jindy.

Nejčastějším způsobem úspory je zrušení jakékoliv cesty mimo domov. 12 procent lidí sice ušetřit chce, ale spíš výběrem levnější destinace, sedm procent pak tím, že dovolenou zkrátí.

Nejméně ovlivnila krize ty obyvatele Česka, kteří plánují na letošek dovolenou v zahraniční i domácí destinaci. Mezi dotázanými jich byla desetina. Třetina Čechů si chce odpočinout v některé z tuzemských destinací - jde především o lidi se středními příjmy, obyvatele Prahy, ženy v domácnosti, větší rodiny a lidi ve věku 35 až 44 let.

Sedmnáct procent lidí, kteří se chystají do zahraničí tvoří většinou vysokoškoláci, podnikatelé, lidé s vyššími příjmy a spíš mladší věkové skupiny. Ti, kdo si letos dovolenou úplně odepřou patří většinou mezi důchodce, nezaměstnané, mají nízký příjem a často pocházejí z malých obcí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy