Třebíčská firma má zakázky v USA a chce další

ČTK ČTK
21. 1. 2013 16:22
Společnost Tedom dodá kogenerační jednotky pro hotel a zpracovatele masa

Třebíč - Třebíčská společnost Tedom získala dvě zakázky v USA. Do státu Massachusetts dodá kogenerační jednotky pro hotel Holiday Inn, další dodávka bude pro tamního zpracovatele masa. Projekty by měly Tedomu pomoci při získávání dalších zakázek na tomto trhu.

Tedom zaměstnává přes 500 lidí, jeho roční obrat v posledních třech letech převyšuje dvě miliardy korun.

Obě akce v Massachusetts získaly tamní investiční podporu pro projekty s vysokou účinností využití paliva. Kogenerační jednotky jsou energeticky úsporná zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla. Pro vodní ráj u hotelu ve Fitchburgu vyrobí Tedom kontejner se dvěma jednotkami, z nichž každá bude mít elektrický výkon 148 kilowattů. Jednotka pro zpracovatele masa bude místo tepla vyrábět chlad.

Tedom patří ve svém oboru mezi přední světové výrobce. Za 21 let existence firma instalovala skoro 3000 kogeneračních jednotek s celkovým elektrickým výkonem 700 megawattů (MW). Letos Tedom plánuje další navýšení prodeje, a to díky exportu, který už představuje 60 procent roční produkce. Po útlumu obchodů během krize se Tedom vrací na ruský trh, posílit chce v Německu. Kromě USA se zaměřuje i na Asii a Austrálii.

Na letišti v australském Sydney budou na jaře zprovozněny kogenerační jednotky s celkovým elektrickým výkonem 12 MW, které budou spalováním plynu kromě elektřiny vyrábět teplo a chlad. Tento systém bude Tedom také provozovat, a to prostřednictvím tamní firmy GrindX, v níž má majoritu.

 

Právě se děje

Další zprávy