Telefonní budky zůstanou v barvách Telefónicy O2

Ekonomika Ekonomika
23. 1. 2012 16:01
Příští rok už budou muset být automaty jen v nejmenších obcích
Telefonica O2 bude nadále provozovat dotované veřejné automaty
Telefonica O2 bude nadále provozovat dotované veřejné automaty | Foto: Telefónica O2

Praha - Nikdo jiný než dosavadní provozovatel, tedy Telefónica O2, neměl zájem provozovat státem dotované telefonní budky. I letos tedy zůstanou v barvách tohto operátora.

Český telekomunikační úřad informoval, že Telefónica O2 se jako jediná přihlásila do vypsaného tendru a ČTÚ navrhl jí povinnost provozovat automaty uložit. Nyní čeká na případné připomínky.

Počet dotovaných telefonních automatů vloni klesl pod šest tisíc a i nadále se jejich počet bude omezovat.

Podle současných regulí by Telefónica měla provozovat alespoň jeden telefonní automat v každé obci do 1999 obyvatel a obdobně jednu budku v obci od 2000 do 4999 obyvatel.

Kde je mobilní signál, tam budky netřeba

Příští rok se pravidla změní a  operátor bude mít ve větších obcích  povinnost provozovat telefonní automat jen v případě, že by oblast nebyla pokrytá signálem GSM alespoň dvou operátorů.

Celkový počet telefonních automatů se od roku 2000 snížil téměř na polovinu. Jejich využití se totiž stále snižuje v souvislosti s rozvojem mobilních sítí. Provozovat nedotovanou telefonní budku se tak Telefónice vyplatí jen na turisticky zajímavých místech, kde předpokládá o službu větší zájem.

 

Právě se děje

Další zprávy