Tak se Škodě nepřiblížíme. V Hyundai se bojuje o peníze

Tomáš Fránek
2. 4. 2010 19:27
Odbory v nošovické továrně se zatím s vedením nemohou shodnout na zvýšení platů
Foto: Radek Pecák

Brno - Po automobilce Škoda se přiostřuje také vyjednávání o platech v nošovické automobilce Hyundai.

Její zaměstnanci totiž požadují výrazné zvýšení platů, ze všech tří velkých automobilek v Česku totiž lidé na severu Moravy berou nejméně. K dohodě zatím nedošlo ani po několika kolech jednání.

Podle informací deníku Aktuálně.cz totiž vedení firmy navrhuje zvýšení platů o dvě procenta a to považují odboráři v Hyundai za nedostatečné.

Co je reálné?

„Argumenty, že v Nošovicích jsou platy výrazně nižší než v Mladé Boleslavi a Kolíně, zatím neuspěly, o platech se bude jednat už pošesté," uvedl zdroj obeznámený s jednáním o platech.

Vedení automobilky vyjednávání nekomentuje. „Průběh vyjednávání nekomentujeme. Mohu jen říci, že dosavadní návrhy odborů byly vzdálené realitě. Chceme ale dál vyjednávat," řekl Hospodářským novinám mluvčí firmy Petr Vaněk.

Výrazné zvýšení platů požadují i zaměstnanci na internetových fórech, které vznikly poté, co se koncem roku vyhrotily vztahy mezi manažery a zaměstnanci firmy kvůli nařizování přesčasů.

„Tak to vidím na stávku. Podívejme se na TPCA, tam to zvedli platy o 2,5 % a 4 500 korun na ruku, ty procenta taky ale berou z 25 000 průměru. Ve VW v Bratislavě zvedli o 3% z 30 000 průměru a 6000 na ruku. Ve škodovce odbory shodily zvýšení o necelé 2% taky z nějakého 25 000 průměru. A u nás? Z 16 000 průměru navýšení o 2%," napsal jeden ze zaměstnanců.

Poměrně výrazné zvýšení platů si navíc vyjednali lidé v sesterské firmě automobilky Hyundai, společnosti Kia na Slovensku. Lidé tam dostanou přidáno 3,5 procenta.

O platech se vyjednává ve chvíli, kdy se korejským automobilkám daří. Prodej jihokorejských automobilek  Hyundai a Kia Motors v březnu prudce rostl. Hyundai prodala 317 973 vozů, o 36 procent více než loni. Prodej její dceřiné společnosti Kia se pak zvýšil o 55 procent na 173 095 vozů.

Na výši platů se zatím nedohodli odboráři s vedením firmy ve Škodě Auto.Týdeník Škodovácký odborář informoval, že automobilka nabízela růst tarifní složky platu od dubna o dvě procenta, od října pak o dalších půl procenta.

Začnou protesty

Navrhovaná jednorázová platba za duben vzrostla z původně nabízené tisícovky na 8000 korun. Odbory však i tuto nabídku nepovažují za dostatečnou, začaly proto s přípravou protestních akcí.

Naopak výše platů je jasné v kolínské automobilce TPCA.

Odbory a vedení TPCA se v úterý dohodly na základních bodech: firma zvýší mzdové tarify o 2,5 procenta, vyplatí motivační odměnu 4500 korun a zvýší příplatky za mimořádné směny ze 400 na 600 korun. Průměrná dělnická mzda tak vzroste o 3,85 procenta.

Ani v Kolíně ale jednání hladké nebylo, odboráři dokonce uvažovali o vyhlášení stávkové pohotovosti.

 

 

Právě se děje

Další zprávy