Svět touží po českých busech. Výrobci rozšiřují provozy

Tomáš Fránek
28. 9. 2007 16:38
Výrobě autobusů se v Česku mimořádně daří
Foto: Iveco

Vysoké Mýto/Brno - České autobusy v zahraničí bodují. Je o ně stále větší zájem a koncern Iveco proto plánuje výrazné zvýšení výroby autobusů ve svém závodě ve Vysokém Mýtě.

Vyplývá to z oznámení, které společnost Iveco poslala na ministerstvo životního prostředí v rámci posuzování vlivu na životní prostředí. Chce totiž rozšířit lakovnu nových autobusů.

Práce pro stovky lidí

Právě navýšení kapacity lakovny se zvýšením výroby autobusů souvisí. Bez tohoto kroku by firma nemohla produkci zvyšovat. Loni vysokomýtský podnik (dříve Karosa) vyrobil 2400 autobusů, letos by výroba mohla dosáhnout asi 2 600 autobusů.

A výroba má podle oznámení firmy dál růst.

"Jedná se o navýšení stávající kapacity výroby autobusů na cílovou kapacitu 3 225 autobusů za rok," uvádí Iveco v oznámení. Kvůli výraznému zvýšení výroby chce firma přijmout téměř čtyři sta nových pracovníků.

Iveco letos v lednu ukončilo výrobu autobusů řady 900, které firma vyráběla v uplynulých deseti letech. Nahradila je novými modely meziměstských autobusů Arway a Crossway. A o tyto autobusy je zájem.

"Hlavním důvodem k navýšení kapacity výroby autobusů a rozšíření stávajícího závodu je zejména zvýšená poptávka na středo a východoevropských trzích a stávající výrobní zařízení svou kapacitou toto navýšení neumožňuje," napsala firma.

Za první pololetí letošního roku na domácí trh dodala firma 122 autobusů. Mnohem více autobusů z Vysokého Mýta skončilo v zahraničí.

Autobusy po celé Evropě

Na Ústecku od 1. srpna nejezdí dvě třetiny autobusových linek
Na Ústecku od 1. srpna nejezdí dvě třetiny autobusových linek | Foto: Topí Pigula

Zahraniční zákazníci byli nejčastěji z Francie, kam společnost prodala 601 vozů, a z Itálie, kam putovalo 290 autobusů. Na slovenský trh prodalo Iveco 90 autobusů.

Už loni firma zaznamenala nejvyšší odbyt od roku 1991.

Výrobě autobusů se daří i u dalších výrobců v Česku. Všichni jejich výrobci za loňský rok hlásili rekordní odbyt. A to díky exportu, který vzrostl o více než třetinu.

SOR Libchavy, druhý největší český výrobce autobusů, tak letos investuje asi 100 milionů korun.

SOR už v roce 2006 vyrobil 410 autobusů, což představuje ve srovnání s předchozím rokem nárůst produkce o více než 60 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy