Svět čeká tvrdý pád ekonomiky. Česko není výjimkou

Ekonomika Ekonomika
22. 4. 2009 20:55
Česká ekonomika letos klesne o 3,5 procenta
Padá to, padá.
Padá to, padá. | Foto: Reuters

Washington - Česká ekonomika letos zaznamená hluboký propad a hrubý domácí produkt klesne o 3,5 procenta. Předpovídá to Mezinárodní měnový fond, který ve středu zveřejnil zprávu s názvem Globální ekonomický výhled. Je to zatím jedna z nejhorších předpovědí o vývoji tuzemské ekonomiky.

Česká ekonomika se tak podle MMF propadne více než v okolních zemích. Fond přitom ještě nedávno odhadoval, že bude pokles české ekonomiky činit jen asi 1,3 procenta.

Češi věří v lepší výsledek

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš situaci tak černě nevidí a v odhadech je o něco optimističtější. Pokles ekonomiky pro letošní rok odhaduje na jedno až jeden a půl procenta. "Záležet přitom bude na tom, jak si povedou naši obchodní partneři, například Německo," upřesňuje Bureš.

Ekonom zároveň připomíná, že nevýhodou Česka je hlavně zaměření na export, nicméně země je podle něj stále cenově konkurenceschopná.

"Kdo teď spoléhá jen na jedno číslo, je drsný spekulant. Teď je ten správný čas pracovat se scénáři. Je tedy dobré znát novou prognózu od MMF, ale tím to končí. Rizika jsou teď taková, že ten výsledek u HDP může skočit jinam, a to o hodně a oběma směry," uvedl Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Foto: Reuters

"Při očekávaném poklesu poklesu HDP eurozóny o 4,2 procenta nemůže být odhad pro českou ekonomiku výrazně jiný," uvedl pro ČTK hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Zdaleka nejhůře na tom podle fondu budou letos pobaltské země, u kterých bude propad ekonomiky činit minimálně deset procent.

Nejhůře od konce světové války

Světová ekonomika letos klesne asi o 1,3 procenta, což bude nejhorší vývoj od druhé světové války a podle BBC vůbec první globální recese. 

Podle MMF by se nicméně globální ekonomika měla už příští rok vrátit k růstu, který by se měl pohyboval kolem 1,9 procenta. Tempo poklesu globální ekonomiky by se mělo zhruba od druhého čtvrtletí zmírňovat, oživení se ale nedostaví dříve než příští rok.

"Globální ekonomika je v hluboké recesi, kterou způsobila masivní finanční krize a náhlá ztráta důvěry," píše se ve zprávě fondu. Rozsáhlá stimulační opatření podle fondu situaci zatím stabilizovala jen částečně.

Očekávaný propad HDP je mnohem výraznější, než fond předpokládal v podzimním výhledu. Kvůli eskalaci dopadů finanční a hospodářské krize fond od té doby prognózu několikrát upravil, ale ještě v lednu očekával, že by si ekonomika mohla udržet minimální růst.

A jak na tom podle měnového fondu budou v roce 2009 ostatní státy v Evropě? 

 

Právě se děje

Další zprávy