Strážce benzínu: Miliardovým podvodům je u nás konec

Karel Toman
22. 5. 2011 10:15
Správce hmotných rezerv zatrhnul spekulativní přeprodeje paliv, přečtěte si proč
Foto: Čepro

 Loukov - "U nás nesmíte přeprodávat," vysvětluje generální ředitel státního podniku Čepro Jiří Borovec, jak podle něj zabránil daňovým únikům dosahující podle některých odhadů až pěti miliard korun ročně. "Chcete si tady uložit hmotu? Tak si ji uložte, ale prodejte si ji až za hranicí daňového skladu," dodává.

Zatímco česká daňová správa tento krok vítá, podvodníci se přesouvají jinam, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Infobox

  • Absolvoval brněnskou Vojenskou akademii, Masarykovu univerzitu, studium na United States Air Force Defense Langueage Institute a na Brno Business School - Nottingham Trent University.
  • V letech 1990 až 1995 armádní tlumočník z angličtiny, ruštiny a španělštiny. Za činnost vojenského pozorovatele mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii oceněn medailí "Za službu míru".
  • Do roku 2000 personální a posléze jako generální ředitel ABB Service. Od prosince 2000 generální ředitel Škoda JS, kde působil pod Martinem Romanem, který v letech 2000 až 2004 řídil Škoda Holding.
  • Od října 2004 v představenstvu ČEZ, později místopředsedou představenstva. Jako výrobní ředitel byl zodpovědný za výrobu elektřiny a renovaci elektráren.
  • V čele Čepra od roku 2008
  • Zisk Čepra za rok 2010 meziročně vrzostl o 28 % na 962 milionů korun, což je historický rekord společnosti.

A.cz: Kam se letos dostanou ceny benzínu? Zastaví se konečně, nebo budou dál růst?

Ne že bych nechtěl, ale na to vám odpovědět nemůžu. Jsem statutární orgán Čepra, a tudíž se k budoucímu vývoji cen nemůžu vyjadřovat. Zapovídá mi to zákon. Můžu okomentovat, co se s cenou paliv dělo, ale nemůžu vám dát svůj osobní názor.

A.cz: Ani mimo záznam?

Ani mimo záznam.

A.cz: Vloni v létě jste zavedli nový systém obchodování s pohonnými hmotami, který měl omezit obchodování "jen na papíře," jinými slovy daňový únikům, které podle odhadů dosahovaly v minulosti pěti miliard ročně. Máte spočítáno, co tato změna přinesla?

To se počítá velmi těžko. Daňových skladů máme 39. Systém těchto skladů funguje tak, že si tam někdo naskladní zboží, po nějakou dobu ho tam uchová a pak ho vyskladní. Je to prostě sklad. Může ale taky udělat to, že zboží naskladní, prodá ho někomu dál, třeba i několikrát, a ten někdo na konci řetězce ho vyskladní. Kouzlo daňového skladu je v tom, že při prodeji v rámci daňového skladu, nepočítáte spotřební daň. Počítáte jen cenu produktu a k tomu DPH. Pak se to teprve vyskladní a uvádí do volného oběhu. Na to se teprve roubuje spotřební daň a DPH. Ale vzhledem k tomu, že DPH úměrné té hmotě už bylo zaplaceno, platí se DPH úměrné té spotřební dani. A právě toto bylo předmětem daňových úniků. Takových transakcí bylo ročně x a zjistilo se, že tam může být zakopán pes. My jsme nechtěli být skladem, kde to je možné páchat a přistoupili jsme proto k docela drastickému a zásadnímu kroku.

A.cz: K jakému?

Řekli jsme: U nás to nesmíte přeprodávat. Chcete si tady uložit hmotu? Tak si ji uložte, ale prodejte si ji až za hranicí daňového skladu. Čímž jsme překazili spoustu daňových úniků. Bohužel pro ně, bohudík pro nás a stát. Přišli jsme tím samozřejmě o nějaký počet zákazníků. Tam jsme to měli nějak vymyšleno, to ale nechci zveřejňovat. Ve finále to ale nebylo nijak tragické. Měli jsme výborný rok a věřím, že ten krok k něčemu přispěl. Velmi to ocenila finanční správa, která má online přístup do našich, řekněme, vnitřností, a uvedli nás jako vzor, jak by měly fungovat i ostatní daňové sklady. Problém samozřejmě je, že ti chlapci, kteří to dělají, to jezdí dělat do jiného daňového skladu.

A.cz: Kam?

Logicky  se nabízejí sousední země.

Foto: Karel Toman

A.cz: Mluví se o nějaké konkrétní?

Já bych to nerad komentoval, ale v kuloárech se hovoří třeba o Rakousku.

A.cz: Souvisí zákaz fiktivních přeprodejů, který jste právě popsal, nějak i s přímým prodejem paliv pumpařům, který Čepro zavedlo?

Ani ne. Řekli jsme si prostě, že se zbavíme některých prostředníků, což se částečně udělalo. Nebylo to ale v nijak masovém rozsahu.

A.cz: Proč jste to udělali? Jaký to má přínos pro Čepro a pro stát?

Zaprvé jsme to udělali, aby se omezila možnost dalších daňových úniků a zadruhé, abychom se podělili o marži s čerpadlářem. My mu můžeme prodat hmotu malinko dráž, než bychom to prodali prostředníkovi, a on to od nás může koupit malinko levněji, než by to koupil od prostředníka. Obě strany jsou spokojené a je to čistější.

 

Právě se děje

Další zprávy