Stávkovou pohotovost vyhlásil další podnik, ETA Hlinsko

hp
10. 12. 2009 21:15
Vedení firmy prý nechce jednat o platech a benefitech

Hlinsko v Čechách - Odbory výrobce domácích spotřebičů společnosti ETA Hlinsko dnes vyhlásily kvůli platům stávkovou pohotovost na dobu neurčitou. Vedení firmy totiž podle odborářů nechce vyjednávat o zvýšení platů a chce zaměstnance připravit o bonusy.

V Česku tak po nošovické automobilce Hyundai a brněnských strojírnách Alstom ke stávkové pohotovosti přistoupila další firma, i když tentokrát menšího významu, která není spokojená s přístupem jejího vedení.

Kolektivní vyjednávání o mzdách mezi vedením firmy ETA a společnostmi Etafilter, Plastkov Automotive a Hlinecká servisní, které jsou vzájemně majetkově propojeny, totiž trvá už téměř dva měsíce a zatím nedošlo k žádné dohodě.

"Zástupci zaměstnanců jsou připraveni k dohodě, ale ta je možná pouze v případě, že zaměstnavatel bude ochoten k oboustranně přijatelnému konsenzu," prohlásila předsedkyně odborové organizace Alena Šírová.

Odbory firmy se snaží o to, aby mzdy zůstaly zakotveny v kolektivní smlouvě. Pokud by je totiž ETA vydávala pomocí vnitřního předpisu, odboráři by už o nich v budoucnu nemohli vyjednávat.

Současně odboráři jednají o zvýšení současné průměrné mzdy, která se v podnicích pohybuje kolem osmnácti tisíc korun. V Plastkovu a Hlinecké servisní chtěji plat navýšit o desetinu, v ostatních firmách o 3,22 procenta.

K tomu ještě odbory požadují, aby jim vedení firmy navýšilo i benefity. Celkově by tak náklady na jednoho zaměstnance narostly o čtvrtinu. To ale společnost, kterou před dvěma lety rozdělil nový vlastník firma Benson Oak do několika menších podniků, odmítá, podle ní by výše benefitů měla odpovídat hospodářským výsledkům firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy