Stávka už by skončila. Odborář řekl online, proč nebyla

Ekonomika Ekonomika
4. 3. 2010 12:05
Se čtenáři diskutoval Zdeněk Fojtík ze Svazu Odborářů služeb a Dopravy.
Vysvětloval, proč se bude stávkovat. Zeptejte se, proč se stávkovat nebude.
Vysvětloval, proč se bude stávkovat. Zeptejte se, proč se stávkovat nebude. | Foto: Jan Langer

Praha - Před týdnem bylo stoprocentně jasné, že v pondělní dopravní špičce nepojedou vlaky a mnohde ani veřejná doprava. O den později odboráři rozhodli, že poslanci od nich dostanou víc času a stávkovat se tedy bude ve čtvrtek.

Přesto se dnes ráno nezastavily ani železnice, ani hromadná doprava ve velkých městech. A to přesto, že odbory zatím nemají jistotu, že jimi požadované změny v zákoně opravdu vyjdou.

Proč se rozhodli ustoupit z pozic, které tak dlouho drželi? Proč jim náhle stačí sliby politiků místo činů, které ještě před pár dny tak tvrdě požadovali?

I na to čtenářům Aktuálně.cz odpovídal online od 9:00 místopředseda Svazu Odborářů služeb a Dopravy Zdeněk Fojtík.

Odpovězeno: 04. 03. | 08:54Autor: DP

Otázka: Chtěla bych se zeptat, proč si většina státních zaměstnanců myslí, že benefity jsou vypláceny automaticky, když mají fungovat jako odměna za dobře odvedenou práci. Protiakcí by mohla být stávka soukromého sektoru, že již nechceme sponzorovat stát z našich peněz, z čeho byste pak žili?

Zdeněk Fojtík: Za prvé benefity neposkytují pouze státní firmy, ale zcela běžně i kterákoliv soukromá společnost a benefit v žádném případě nenahrazuje odměnu za vykonanou práci. Je to pouze jedna z možností, jak si fima může podržet kvalitního zaměstnance.

Odpovězeno: 04. 03. | 08:56Autor: Michal

Otázka: Dobrý den, přijde mi úsměvné stávkovat kvůli benefitům ve chvíli, kdy většina zaměstnanců v soukromém sektoru o benefity přišla kvůli krizi. Nestydíte se?

Zdeněk Fojtík: Možnost vyplácet benefity v současné hospodářské krizi je rozhodně pro zaměstnavatele levnější, než kdyby si zaměstnanci měli říci o navýšení mzdy.

Odpovězeno: 04. 03. | 08:59Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den, svým způsobem si chcete brát lidi jako rukojmí. Jak byste se tvářil, kdyby se například zdravotní sestry rozhodly stávkovat ve chvíli, kdy by vaše dítě leželo v nemocnici?

Zdeněk Fojtík: Vždy budou existovat obory, které nemohou stávku fakticky uskutečnit (policisté, vojáci, ti to mají zakázáno zákonem, a samozřejmě lékaři, kteří jsou vázáni přísahou).

Odpovězeno: 04. 03. | 09:00Autor: Karel

Otázka: Jak dlouho byste byli schopni stávkovat? Jak dlouho byste ze svých fondů byli schopni platit stávkujícím mzdu?

Zdeněk Fojtík: O rozsahu stávky vždy rozhodne momentální situace a stávkující po dobu stávky nárok na mzdu nemají. S tímto vědomím do stávky jdou.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:03Autor: MCMLXXX

Otázka: Dobrý den,
nepřipadá Vám už to trošku přitažené za vlasy? Nejdříve vystrašíte občany, že stávka bude v pondělí, poté ve čtvrtek a poté vůbec nebude? To opravdu věříte politikům, že svůj slib splní? Senát ani prezident zákon nepodepíší. Nevím k čemu si stávkou pomůžete.

Zdeněk Fojtík: Není pravdou, že stávka nebude. V prohlášení bylo řečeno, že koalice stávku neuskuteční dne 4.3. Důvod neuskutečnění dnešního dne je záruka daná poslanci za ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Stávka není cílem, ale prostředkem k dosažení našich požadavků. Dílčího cíle bylo dosaženo onou zárukou případného přehlasování senátu.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:06Autor: Miloň

Otázka: Nemyslíte, že když budete chtít uskutečnit někdy v budoucnu znovu stávku, již vám nebude toto nikdo věřit ?

Zdeněk Fojtík: Tak jak jsem řekl v předchozí odpovědi, našim cílem nebylo uskutečnit stávku za každou cenu. Dosavadní průběh legislativních kroků ukazuje, že by bylo krajně nezodpovědné stávkovat v průběhu tohoto procesu, aniž bychom znali jakýkoli výsledek.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:09Autor: Petr

Otázka: Proč tak strašně bojujete za zaměstnavatele (zaměstnanci totiž daň z benefitů neplatí)?

Zdeněk Fojtík: Právě z důvodu, že daň z benefitů je vyměřována zaměstnavateli, kterému se tímto samozřejmě navýší náklady, je oprávněná obava, že je zaměstnavatel přenese na bedra zaměstnanců nebo je z tohoto důvodu přestane poskytovat.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:10Autor: Jankulíková Marcela

Otázka: Proč, když už něco rozpoutáte, tak by jste to měli dotáhnout do konce a ne uvěřit zase slibům politiků.

Zdeněk Fojtík: Naše práce je o neustálém dialogu a zodpovědný člověk neučiní závažné rozhodnutí, aniž by byl přesvědčen, že byly vyčerpány všechny možnosti.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:14Autor: Libor

Otázka: Přijde vám fér systém režijních jízdenek, kdy je dostávají příbuzní železničářů?

Zdeněk Fojtík: Nechápu, proč neustále každý dotaz směřuje na železničáře. Připadá mi naprosto divné, abych se zajímal o benefity poskytované zaměstnancům jiných firem. Kterýkoli zaměstnavatel může poskytnout benefity dle vlastních možností a určitě není mojí starostí, v jakém množství a v jaké hodnotě.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:20Autor: JN

Otázka: Vaše chování je hrubě nezodpovědné. V době krize (kdy je třeba šetřit) hodláte stávkovat kvůli maličkostem. Chováte se jako malé dítě na pískovišti, kterému někdo šlápnul na bábovičku.

Zdeněk Fojtík: Pokud kladete důraz na hospodářskou krizi, tak právě zdaňování benefitů je krok, který krizi prohlubuje. Pokud zaměstnavatel bude i nadále chtít benefity poskytovat, tak mu samozřejmě vzrostou náklady. Tyto buď přenese na bedra zaměstnanců, nebo aby mohl dodržet ustanovení kolektivní smlouvy, bude nucen počet zaměstnanců snížit, což je jistě prohloubení krize.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:35Autor: Jakub Kačírek

Otázka: Spousta lidí kolem mne si myslí, že vedení Svazu odborářů služeb a dopravy je silně zapleteno do korupce a snadno se nechá opít rohlíkem - teď si to myslím i já. Mnoho povyku pro nic - je to až podezřelé. Můžete na to nějak reagovat bez mlžení a odbočování k jinému tématu?

Zdeněk Fojtík: Vzhledem k tomu, že odpovídám já jako jeden z funkcionářů našeho svazu, nebudu mluvit za ostatní kolegy. Co se týče mé osoby, jsem místopředsedou tohoto svazu necelý rok a do té doby jsem vykonával profesi vlakvedoucího a jistě uznáte, že v této profesi jsem asi težko mohl být zajímavý pro kteréhokoli lobbistu. To, že dnešního dne stávka neproběhne, není proto, že jsme obdrželi tučné "držhubné", ale z důvodu, který jsem uvedl v předcházejících odpovědích. Jistě jste si všiml, že zástupci našeho svazu v koalici dopravních odborových svazů ani v jednom případě nebyli středem pozornosti televizních kamer. Proto předpokládám, že jsme žádný povyk určitě nepředváděli. Není mi jasné, proč jste si jako korupčníka vybral právě Svaz odborářů služeb a dopravy. Pokud máte jakýkoliv přímý či nepřímý důkaz o našem korupčním chování, předpokládám, že ho rád poskytnete našim členům, aby měli možnost vyvodit vůči nám patřičné důsledky.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:39Autor: JN

Otázka: Proč jste nestávkovali třeba kvůli hrubému soustavnému porušování bezpečnosti na tramvajové trati, kde před pár lety došlo k politováníhodné tragédii? Tam by byl důvod ke stávce - byla tam soustavně ohrožována bezpečnost cestujících. Tam jste měli přestat jezdit natrvalo.

Zdeněk Fojtík: Za tramvajovou dopravu těžko budu hovořit já, když jí nemůžu ovlivnit. Navíc ve Svazu odborářů služeb a dopravy není jediný člen, který by byl zaměstnán v tramvajové dopravě. Přestože je mi líto, že k této tragédii došlo, v žádném případě to nebyl důvod ke stávce. Tento stav měl řešit drážní úřad, do jehož kompetence kolejová doprava spadá.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:42Autor: Sam

Otázka: Politici se snaží vyvolat nenávist k odborům a částečně jim to vychází. Doufám že neustoupíte ani o krok zpět. Už zde jde o princip. Držím vám palce.

Zdeněk Fojtík: Včerejší rozhodnutí koalice dopravních odborových svazů v žádném případě neznamená, že jsme přestali trvat na splnění požadavků, které jsme předložili. Souhlasím, že ze strany předkladatele sporného zákona o DPH, tedy pana Kalouska, šlo opravdu o cílený útok na odbory jako takové.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:47Autor: Petr

Otázka: Dobrý den,
ptám se stejně jako se ptá úvod toho článku, tedy "Co se změnilo, že stávka nebude?" .... o to více mě zajímá, co bude následovat, když se pan prezident Václav Klaus jednoznačně vyslovil, že modifikovanou novelu nepodepíše.

Zdeněk Fojtík: V prohlášení dopravních odborových svazů bylo sděleno, že stávka nebude dne 4.3.2010. To neznamená, že v případě nedodržení stávající dohody, nebude provedena. Pokud pan prezident změnu zákona nepodepíše, následují legislativní kroky, které stanovuje jednací řád Sněmovny.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:51Autor: Arnold

Otázka: Dobrý den, nemyslíte si, že už těch benefitů máte dost? Co byste dělali, kdyby je vám chtěli zrušit? Mít zdarma dopravu pro široké příbuzenstvo mi nepřijde zrovna fér. Zaměstnanec elektrárny také nemá zadarmo elektřinu. Stávkou hrozíte z naprosto malicherných důvodů. Kdo ji kromě vás podporuje?

Zdeněk Fojtík: Nedokážu odpovědět, za jakou cenu odebírá elektřinu zaměstnanec ČEZ, ale jsem přesvědčen a vím to ze svého okolí, že zaměstnanci této firmy benefit slevy na odběr elektrické energie mají, a zároveň nechci pátrat, jestli tuto enegrii využívá pouze zmíněný zaměstnanec nebo též jeho rodinný příslušník. Připadá mi to směšné.

Odpovězeno: 04. 03. | 09:56Autor: Richard

Otázka: Dobrý den, nejsem příznivec stávek, ale tahle se mi líbí. Měla by ukázat to hlavní a to, nenažranost našich "politiků". Hrabou se nám v kapsách čím dál víc, ale sami si naopak nenápadně přidávají. Co takhle podmínku, ať si politici uberou 15% a to stejně odboráři?

Zdeněk Fojtík: Souhlasím s vaším názorem na nenažranost politiků. Nebuďte naivní, že i kdyby předvedli v televizi v přímém přenosu divadlo nazvané "Hlasování o zdanění benefitů ústavních činitelů" a v usnesení by zdanění odsouhlasili, není jediný důvod, aby na zdanění přistoupili zaměstnanci. Vzhledem k tomu, že finanční úřad vyměří daň zaměstnavateli, v jejich případě Poslanecké sněmovně, je jasné, že ani jeden z poslanců či senátorů tuto daň ve skutečnosti nezaplatí - budeme to my.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:01Autor: jan

Otázka: Stydíte se aspoň trochu za své vyděračské jednání a příživníctví na státním rozpočtu?

Zdeněk Fojtík: Státní rozpočet s onou iluzorní částkou za zdanění benefitů vůbec nepočítal, což přiznali i páni poslanci při projednávání v Poslanecké sněmovně v úterý v přímém přenosu. Co se týče vydírání, nedokážu pochopit myšlení tohoto národa. Stávka se stává důvodem k nenávisti a přitom si zkuste vzpomenout na rok 1998, kdy díky generální stávce, která v té době byla nezákonná, se většina těch, kteří se dnes pojmenovali elitou národa, dostali do svých funkcí. Kdepak by byli dnes, kdyby v oněch dnech ke stávce nedošlo.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:08Autor: neo

Otázka: Víme co se změnilo. Odbory dostaly strach. Neměly ani podporu vlastních lidí k nezákonné a nesmyslné stávce za bakšišné. Benefit musí být vždy zasloužený a poskytuje ho zaměstnavatel. Tedy i po zdanění ho dále může poskytovat, nebo ne?

Zdeněk Fojtík: Souhlasím, že zaměstnavatel může benefit poskytovat i po zdanění, a také s tím, že by měl být zasloužený. Zda je zasloužený, zcela logicky nechávám na tom, kdo ho poskytuje. Je třeba si uvést příklad: řiditel školy má na letošní rok uzavřený rozpočet a náhle na základě tohoto zákona se mu okamžitě navýší výdaje. Řešení je v podstatě dvojí: 1. musí snížit počet učitelů a 2. jakékoli benefity zrušit, pokud nechce daňově zatížit zaměstnance.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:16Autor: Mirek

Otázka: Dobrý den, berete si pracující jako rukojmí, o tom svědčí čas stávky. Proč nestávkujete za jinou věc např. zavřené čekárny na nádražích, všude na dráze špína a rozpadající se nádražní budovy. Pane, radši zaplatim za oběd o 10 Kč více, ale nepříjdu o práci. Cestující s ČD.

Zdeněk Fojtík: Na zavřené čekárny na nádražích se musíte zeptat managementu Českých drah, neboť jsou to ony, kdo o této věci rozhodují. Rozhlédněte se, kdo tu špínu na nádražích způsobuje. Viděl jste snad někdy skupinu zaměstnanců ČD, jak s chutí vysypávají odpadkové koše na nástupištích či houfně stojí a odhazují nedopalky cigaret kolem sebe? Zkuste začít ve svém okolí.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:21Autor: Vlada

Otázka: Dobrý den, mohu se zeptat, proč by měli pobírat jakékoliv benefity zaměstnanci státních podniků, které jsou dlouhodobě ztrátové? Jsem pro benefity, proč ne. Hlavně si ale na ně nejdříve vydělejte. Natahovat ruce je ale jednodušší, že?

Zdeněk Fojtík: Vzhledem k tomu, že zastupujeme též zaměstnance firem, které se pohybují v ryze obchodním prostředí, například ČD Cargo a.s., je náš požadavek na poskytování benefitů zcela oprávněný. Jistě mi dáte za pravdu, že zrovna tato firma žádné dotace od státu nedostává, jednoduše musí si vydělat.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:23Autor: AAA

Otázka: Dobrý den, tahle stávka se mi líbí, ale nechápu její odvolání. Již nyní jste jako odbory pro smích odborům v celé "západní" Evropě a tímhle si to ještě zhoršíte. Myšlenka to byla dobrá, ale např. ve Francii by tahle situace vyvrcholila generální stávkou. Proč ne u nás?

Zdeněk Fojtík: Stávka v žádném případě nebyla odvolána, pouze neproběhne dnes, t.j. 4.3.2010. Nebuďte naivní tou myšlenkou generální stávky. Stačí si přečíst reakce občanů na těchto stránkách.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:26Autor: Miky

Otázka: Dobrý den, z mého pohledu, odbory nedostaly vůbec místo v médiích, aby lidem mohly vysvětlit o co ve stávce jde. Taky se k lidem nedostalo prohlášení vlády o "mýtech a faktech zaměstnaneckých výhod", kde bylo jasně ukázáno, jak jednostranně (proti odborářům) média informují...viz www.vlada.cz.Proč ?

Zdeněk Fojtík: S tímto názorem samozřejmě souhlasím a jako příklad lze uvést včerejší Otázky Václava Moravce speciál z Pardubic. Pan redaktor Moravec zde zcela jasně ukázal zadání, jaké dostala média. To, co předváděl, bylo doslova ubohé.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:29Autor: Monika

Otázka: Dobrý den, přikláním se k názoru, že stávka k demokracii patří, je to nástroj, jak vyjádřit svůj názor. Nemyslíte si ale, že nejdřív posun termínu stávky a pak dokonce její náhlé odvolání vám v očích veřejnosti i politické reprezentace spíše uškodilo?

Zdeněk Fojtík: Opět upozorňuji, že stávka nebyla odvolána. Pouze jsme poskytli prostor poslancům a senátorům k vyřešení, což znamená, že v případě nesplnění našich požadavků, tak jak bylo dohodnuto, bude provedena.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:32Autor: Atheist

Otázka: Dobry den. Chapu, ze mi do toho nic neni, ale predpokladam, ze vetsina odboraru jsou volici CSSD a KSCM. Mylim se hodne?

Zdeněk Fojtík: Logicky tím, že kdokoliv vstoupí do odborů, se v podstatě přihlásí k levici. Skutečné politické přesvědčení jednotlivých členů je pouze jejich věc a proto na váš dotaz nemůžu uspokojivě odpovědět.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:33Autor: Zuzka

Otázka: Ty některé otázky jsou podávané od lidí, kteří nemají vůbec ponětí, co je služba na mašině atd. Takže já říkám vydržte, dusejí tu dráhu už pěkných dvacet let a nedovolte jim ji udusit úplně. Ono se to radí od zeleného stolu, sami si na svoje výhody nesáhnou.

Zdeněk Fojtík: Jsem rád, že vyjadřujete podporu, ale zároveň musím upozornit, že se v žádném případě nejedná pouze o železničáře.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:36Autor: MM

Otázka: Moje matka pracovala cely zivot na Ceskych drahach, takze dobre vim, jakych vsech vyhod zamestnanci takovychto spolecnosti uzivaji. Vetsine ostatnich se o tom ani nesni. Neprijde vam trapne kvuli necemu takovemu stavkovat? Vazte si toho, co mate, ostatni maji mnohem min.

Zdeněk Fojtík: Množství výhod/benefitů je dáno možnostmi firmy a schopností zástupců zaměstnanců, tedy odborářů, si je vyjednat.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:39Autor: Jirka

Otázka: Vyhýbat se konkrétním odpovědím umíte výborně, neplánujete vstup do vrcholové politiky? Jistě by jste našel uplatnění.

Zdeněk Fojtík: Jestli narážíte na výši mého platu, navrhuji učinit tak recipročně.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:42Autor: vlk

Otázka: Stávka je legitimní prostředek na vyjednávání zaměstnanců a jejich rádobyzástupců (nepropustitelných odborářů) se zaměstnavatelem. V tom případě se dá pochopit.
Zákony české republiky jsou však něco jiného. Proč odboráři vydírají vládu a slušné občany, kteří platí daně a tím i státní zaměstnance?

Zdeněk Fojtík: Nebudu vám vymlouvat vaše přesvědčení o tom, že odboráři jsou nepropustitelní, neboť zcela zjevně patříte mezi ty, kteří nemají nejspíše ani základní znalosti Zákoníku práce. Zde byste se dočetl, že nepropustitelný zaměstnanec neexistuje.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:43Autor: Babička

Otázka: Pracovala jsem celý život v polygrafii a mám v živé paměti taťku Falbra. Měl plnou pusu řečí o práci pro blaho lidí, kterou údajně dělal zadarmo a podívejte se, kam to dotáhl! V příštím životě budu jedině politikem nebo odborářským předákem. Za žádnou práci hodně peněz, a přitom žádná odpovědnost.

Zdeněk Fojtík: Pokud bychom neměli žádnou odpovědnost, tak dnes doprava stojí.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:44Autor: saša

Otázka: Proč jste ustoupili? Je jasné, že to teď oni budou natahovat, až vás ukolíbají, a nic se nevyřeší. Nezapomínejte, že naši politici jsou mazaní jak liška a zákeřný. A bohužel jsou to naši zaměstnanci.

Zdeněk Fojtík: V žádném případě jsme neustoupili, což vyplývá z předchozích odpovědí.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:48Autor: Dominika

Otázka: Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli Vam neprijde nefer rozhodnout se az nekolik malo hodin pred planovanou stavkou?? Tusite, kolik lidi si vzalo zbytecne dovolenou?? Kolika lidem jste timto zkomplikovali situaci?? Dekuji za odpoved.

Zdeněk Fojtík: Myslíte si, že by bylo méně komplikací, kdybychom stávku skutečně provedli? Jsem přesvědčen, že by od vás nejspíše přišel dotaz, jestli si uvědomujeme, co jsme způsobili.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:51Autor: Veronika

Otázka: Zaplatí mi Vaše odbory hodiny, které nebudu mít zaplaceny v práci, nebo to půjdou Vaši změstnanci odmakat za mě? V lepším, případě kdo mi proplatí benzín, pokud pojedu autem a uvíznu v zácpě?? A za třetí mám zaplacenou službu, tak ji požaduji mít k dispozici. Nepřipadáte si jako parta vyděračů?

Zdeněk Fojtík: V případě, že by jste byla v našem postavení, to znamená, že by se jednalo o stávku, které byste se účastnila, bych se nikdy nesnížil k takovémuto dotazu. Z důvodu respektování vašeho práva daného ústavou.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:53Autor: Filip Debef

Otázka: V Řecku odbory stávkují za vyšší platy, lepší podmínky, nižší daně. Na Titaniku se také hrálo a tancovalo i když už bylo jasné, že jde ke dnu. Opravdu si nikdo z vás nedokáže spočítat, že v situaci, v jaké jsou naše veřejné finance, musíme platit všichni?

Zdeněk Fojtík: Jsem rád, že zdůrazňujete, že musíme platit všichni. V tom případě váš dotaz musí směřovat na jinou adresu, to znamená na Úřad vlády a Poslaneckou sněmovnu.

Odpovězeno: 04. 03. | 10:54Autor: pilát

Otázka: Jelikož nebyla zodpovězena moje otázka ptám se znovu. Poslanci si přidali k vysokým platům 7000 Kč. Proč by chtěli okrádat ty, kteří se na svoje peníze nadřou a dostanou pětinu jejich platu, když navíc do této situace přivedli stát sami?

Zdeněk Fojtík: Vzhledem k tomu, že váš dotaz v podstatě nesouvisí s danou problematikou, mohu vám pouze navrhnout: Běžte k volbám.

 

Právě se děje

Další zprávy