Stavbaře čeká rok na kapačkách. Zakázky se nehrnou

Karel Toman
28. 1. 2010 16:22
KPMG zjišťovala situaci ve stavebních firmách
Stavba dálnice D1
Stavba dálnice D1 | Foto: Karel Toman

Praha - Pokles ve stavebnictví se zastaví až napřesrok. Celý letošek se sektor bude propadat o 3 procenta. Vyplývá to z pravidelného čtvrtletního průzkumu mezinárodní auditorské společnosti KPMG mezi stovkou v Česku působících stavebních firem.

"V tomto roce růst ve stavebnictví zatím ještě neočekáváme, mírné zlepšení by mohlo nastat až v roce 2011," komentoval výsledky průzkumu Andreas Höfinghoff odpovědný v české pobočce KPMG za stavebnictví. "V roce 2010 bude poptávka na trhu stále omezená, firmy proto budou vystaveny vysokému konkurenčnímu tlaku," dodává.

"Nadále nejsou vypisována žádná výběrová řízení na veřejné stavby a existující velké stavební zakázky budou postupně dokončovány," vysvětluje mluvčí Metrostavu František Polák, proč v průzkumu vidí letošní rok nejčerněji právě velké stavební firmy. Pokles stavebních prací čeká 83 % velkých firem a to v průměru o 6 %.

Možná budeme propouštět

"Pokud se tato situace nezmění a nepřijdou nové zakázky, může se stát, že budeme nuceni sáhnout k opatřením, která mimo jiné znamenají také propouštění.," potvrzuje Iveta Štočková ze společnosti Eurovia.

Firmy tak podle KPMG budou muset tento rok zvýšit úspornost svého provozu na maximum. „Zřejmě budeme dále omezovat využití subdodavatelů, práci bude více pokrývat vlastními zaměstnanci," potvrzuje mluvčí Metrostavu.

Metrostav ani Hochtief proto masivní propouštění nepředpokládá, také Skanska dnes ústy své mluvčí potvrdila, že velké propouštění, které jí snad dovolí krizi přestát, má za sebou v loňském roce. Počet pracovních míst ve stavebnictví podle posledních dostupných čísel Českého statistického úřadu vloni v listopadu meziročně klesl o 1,1%.

Největším problémem firem je tak stále nedostatek nových zakázek, z průzkumu vyplynulo, že nejhůř na tom jsou společnosti zabývající se pozemním stavitelstvím.

Příznaky zlepšení

Ve zprávě lze ale vyčíst i příznaky zlepšení. Skoro polovina firem sice uvádí, že má méně zakázek než vloni. Oproti červenci i září je to ale mírně příznivější číslo.

62 % firem také předpokládá, že se jim letos povede lépe než konkurenci. V červenci na tuhle otázku odpovědělo kladně jen 45 % firem, v září pak 58 % ze stovky respondentů.

„Stavební firmy očekávají v roce 2010 pokles, nicméně silně negativní nálady z července 2009, kdy představitelé firem předpovídali pokles stavebnictví pro rok 2009 až o 11 %, se postupně začínají uvolňovat," naznačuje KPMG.

 

Právě se děje

Další zprávy