Statistika letišť: Ruzyně oproti Vídni stále zaostává

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 9. 2011 13:12
Ve střední Evropě je Ruzyně nejvytíženější, nejvíce osob letělo do Paříže
Foto: Jan Langer

Horley, Praha - Letiště Praha zůstává nejvytíženějším jak ve střední Evropě, tak ve všech zemích, o které se Evropská unie po roce 2000 rozšířila (srovnání nezahrnuje Maltu a Kypr). V roce 2010 přepravilo celkem 11,56 milionu osob.

Vyplývá to ze statistik na portálu Airline Network News and Analysis a z údajů jednotlivých letišť.

Na druhém místě následuje letiště v Budapešti s 8,2 milionu cestujících a Bukurešť Otopeni (4,9 pasažérů). Letiště Bratislava na Slovensku loni přepravilo 1,67 milionu pasažérů.

Ve srovnání s Vídní Praha stále zaostává

Pokud srovnáme pouze letiště v hlavních městech, nejméně cestujících měl litevský Vilnius (1,37 milionu) a estonský Tallinn (1,38 milionu). Největší letiště ve třetím pobaltském státu, Lotyšsku, naopak skončilo po Rumunsku na čtvrtém místě.

"Většina lidí letí do Rigy, protože je to uprostřed celého Pobaltí a je odtud blízko do obou dalších republik," uvedl na vysvětlenou Girts z Lotyšska.

Za hlavní konkurenci pražské Ruzyně se ovšem považuje Schwechat ve Vídni. Odtud v roce 2010 odlétlo téměř 20 milionů cestujících.

Z rakouského hlavního města často cestují i Češi, důvodem bývají nižší ceny do některých destinací. Například přímý let do Moskvy, jejíž ceny v Praze začínají na 9243 Kč, lze u Austrian Airlines sehnat od 100 euro (2500 Kč) v případě, že zákazník letí z Rakouska. S přestupem ve Vídni stojí let s touto společností 4598 Kč.

Praha naopak prodává levněji letenky třeba do arménského Jerevanu.

Nejvíce lidí letělo do Paříže

Ačkoliv Ruzyni meziročně cestující přibyli, výsledné číslo se stále pohybuje pod úrovní roku 2006. Nejvíce pasažérů využilo pražského letiště v roce 2008, kdy jich bylo 12,63. Ve srovnání s rokem 2000 byl však loňský počet zákazníků dvojnásobný.

K nárůstu počtu cestujících loni docházelo hlavně v prvních sedmi měsících, kdy se počet pasažérů zvýšil téměř o 5 procent. V celosvětovém srovnání se Ruzyně co do počtu obsloužených cestujících umístila zhruba na 34. místě.

Více než 40 procent všech letů přitom obsloužily domácí České aerolinie. Tuzemské nízkonákladové aerolinky Smart Wings operovaly 8,6 procenta všech letů. Následuje německá Lufthansa  (6,9 procenta) a "lowcosty" Wizz Air a easyJet. Obě s 3,6 procenta.

Nejvíce zákazníků loni cestovalo na Letiště Charles de Gaulle v Paříži, následovaly Moskva-Šeremetěvovo, letiště ve Frankfurtu a London Heathrow.

 

Právě se děje

Další zprávy