Statisíce vozů Honda mají vadné airbagy, přiznává firma

Andrej Brabec
10. 2. 2010 9:14
Další obří stahování vozů do opravy v podání japonské automobilky
Honda je další automobilkou, jejíž vozy musejí být staženy kvůli odhalené závadě.
Honda je další automobilkou, jejíž vozy musejí být staženy kvůli odhalené závadě. | Foto: Aktuálně.cz

Tokio - Honda ze světového trhu stahuje přes 437 tisíc automobilů, pokračuje tak v rozsáhlých bezpečnostních opatřeních. Poslední příčinou jsou nebezpečné airbagy. Nejvíce vozů zmizí do opraven v USA a Kanadě.

Se závadami se potýká také další japonský výrobce aut - Toyota,  nejnovější trable způsobuje chyba v softwaru protiblokovacího systému známého jako ABS. 

V úterý Toyota stahovala 436 000 hybridních automobilů. Na seznamu vozidel se objevil i Prius, nejnovější model této japonské značky. Automobilka musí v rámci bezpečnostních opatření aktualizovat programové vybavení spravující ABS.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Předchozí závada se týkala více než osmi milionů vozů Toyota. V těch se zasekával akcelerační pedál, a tak jsou z oběhu stahovány od posledního října.

Podle agentury Reuters ale řada stížností zahrnuje i vozy, které Toyota z trhu nestáhla.

Bezpečností vozů Toyota se začala zabývat americká společnost Safety Research. Podle slov jejího zakladatele již Toyota "užila několik strategií pro zamlžení vyšetřování."

Přesto provozní provozní ředitel Toyoty Jim Lentz prohlásil: "Zavazujeme se udělat vše, co bude v našich silách - nejrychleji jak umíme - abychom obnovili důvěru spotřebitelů v Toyotu a stahování (aut) z trhu je součástí této snahy."

Problémy řeší i Honda

Problémy má i ekologická vlajková loď Toyoty - Prius
Problémy má i ekologická vlajková loď Toyoty - Prius | Foto: Aktuálně.cz

Honda, další japonská automobilka, která se potýká s podobnými problémy, pro změnu pokračuje ve stahování, které začalo již koncem roku 2008. Původně šlo o necelých 4000 vozů Accord a sedanů Civic, v polovině roku 2009 bylo z oběhu staženo dalších 510 000 aut.

Problematické jsou airbagy, které se mohou příliš nafouknout, explodovat a rozprsknout potenciálně vražedné kovové úlomky. Závada již zavinila minimálně jedenáct zranění a stála život jednoho člověka.

Stahování se týká vozů typu Accord, Civic, Odyssey, Pilot, CL, CR-V z let 2001 a 2002 a také modelu Acura TL z roku 2002. Honda majitelům těchto aut zasílá upomínky, na základě kterých by měli urychleně navštívit svého autorizovaného prodejce. Upomínat majitele vadných aut slibuje také vedení Toyoty.

Aby Honda mohla opravit vadné spínače, které by mohly způsobit požár, bylo třeba minulý měsíc stáhnout také 650 000 hatchbacků s modelovým označením Fit. Toto opatření se týkalo většiny světa.

Oficiální prohlášení Hondy se promítlo do cen jejích akcií, ty okamžitě klesly. I tak ale od propadu způsobeného světovou finanční krizí akcie Hondy dlouhodobě stoupají.

 

Právě se děje

Další zprávy