Stát zastavil stavbu D47, Bohumín bude roky rozkopaný

Petra Sasínová
29. 5. 2009 13:10
Peníze na klíčovou dálnici D47 stále nejsou, výstavba úseku do Polska se zastaví
Severní část dálnice D47 z Bohumína do Polska nebude hotová dříve než v roce 2012. Nejsou peníze.
Severní část dálnice D47 z Bohumína do Polska nebude hotová dříve než v roce 2012. Nejsou peníze. | Foto: Petr Sznapka

Ostrava - Poslední, severní úsek klíčové dálnice D47 z Bohumína do Polska bude opožděn minimálně o dva roky. Místo v roce 2010 bude hotov nejdříve v roce 2012.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka to v pátek oznámil na tiskové konferenci v Praze.

Bude to minimálně velmi nepříjemné pro město Bohumín, které je kvůli dálnici rozkopané.

"Bohumín je jedno velké staveniště. Není jedno, jestli se utrpení lidí z Bohumína prodlouží ještě o dva roky, nebo ne," zlobil se bohumínský starosta a senátor za ČSSD Petr Vícha.

"Připadá mi to nesmyslné zdržení. V době krize by výstavba dálnice mohla pomoci tisícům lidí, kteří mohli na stavbě pracovat," doplnil.

Problém to bude i pro nasmlouvané stavební firmy, které na tomto úseku již staví. Například firma ODS - Dopravní stavby Ostrava. "My stále stavíme podle harmonogramu, na kterém je datum dostavby rok 2010. Nikdo nás neinformoval, že to bude jinak," řekl Aktuálně.cz mluvčí stavební firmy Jindřich Vaněk.

Na oznámení ministra reagovalo i regionální sdružení Občanské demokratické strany Moravskoslezského kraje. "Jsme velmi znepokojeni prohlášením ministra Slamečky. Trváme na tom, aby tato stavba, která je klíčová v rámci celé republiky, byla hotova do konce roku 2009," napsali členové ODS v prohlášení.

Předchozí vláda i nová úřednická vláda slibuje, že dálnice D47 je prioritou. Realita je jiná.
Předchozí vláda i nová úřednická vláda slibuje, že dálnice D47 je prioritou. Realita je jiná. | Foto: Petr Sznapka

Poláci se neopozdí

Česká strana už o nedodržení termínu informovala představitele Polska. Poláci tvrdí, že budou u hranic podle původního plánu - v roce 2010. "Polská strana naše zpoždění akceptovala," konstatoval mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka, který tvrdil stavební firmy jsou o zastavení stavby také informovány.

Ministr Gustáv Slamečka stejně jako jeho předchůdce ujistil, že poslední dva nedostavěné úseky D47, které brání propojení Ostravy s Olomoucí a zbytkem republiky, budou však hotovy v termínu - na podzim letošního roku. "Je to priorita," tvrdí Slamečka.

Jde o úsek mezi Hladkými Životicemi a Bílovcem a mezi Bělotínem a Hladkými Životicemi. V případě této druhé stavby je už ale jasné, že budou v termínu zprovozněny jen dva ze čtyř pruhů.

Peníze na D47 stále nejsou

Státní fond dopravní infrastruktury však stále nemá peníze ani na tyto úseky. Jsou pouze slíbené. Vláda v dubnu schválila, že si na významné silniční a železniční stavby půjčí 8,3 miliardy. Část má jít na dostavbu D47. Peníze však stále nejsou.

"Probíhá jednání o půjčce od Evropské investiční banky. Ve hře je i další možný zdroj - výnosy z privatizace, které by se možná mohlo podařit zajistit dříve," vysvětloval po jednání s Poláky Martin Kupka z ministerstva dopravy.

Investor D47 Ředitelství silnic a dálnic je už pozadu s placením faktur stavebním firmám. "Dluží nám několik set milionů, ale dluhy už řeší," uvedl mluvčí stavební firmy ODS Jindřich Vaněk.

 

Právě se děje

Další zprávy