Stát vyhrál první soud o stamiliardový ekologický tendr

Tomáš Fránek
11. 11. 2009 11:45
Soud zamítl žalobu stavební firmy z Českého Těšína

Brno - Stát uspěl ve vůbec prvním soudním sporu o kontroverzní obří ekologickou zakázku za více než sto miliard korun.

Krajský soud v Brně totiž podle informací deníku Aktuálně.cz zamítl žalobu stavební společnosti Moravská stavební development z Českého Těšína.

Firma zažalovala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, nelíbily se jí podmínky zakázky, které zvýhodňují velké stavební firmy. Úřad se odmítl námitkami firmy z Těšína zabývat. Firma tedy chtěla, aby soud antimonopolnímu úřadu nařídil, aby ji "vzal do hry". "Při zakázce dochází stanovením kvalifikačních předpokladů k předvýběru firem. Není ale jasné, jaká jsou kritéria pro předvýběr a zakázka musí být zrušena a vyhlášena znovu bez diskriminace," tvrdila firma ve svém podání k úřadu.

Pro velké firmy

Stát v zadání jednoho z největších tendrů, který kdy vypsal, stanovil pro firmy některé omezující podmínky. Například musely prokázat, že tak obrovskou práci zvládnou. Svoje nabídky nakonec mají předložit čtyři firmy z původních šesti, a to Geosan Group, Marius Pedersen Engineering, Environmental Services a PPF.

To, že jedna velká zakázka je nepřiměřeně drahá a zvýhodňuje velké stavební firmy, kritizovala Hospodářská komora nebo protikorupční organizace Transparency International. Obě organizace tvrdí, že ve více soutěžích by měly šanci uspět právě menší tuzemské firmy.

Krajský soud v Brně ale žalobu firmy Moravská stavební development zamítl a úřadu znovu nenařídil její námitky prozkoumat. Podle senátu vedeného soudcem Davidem Rausem postupoval antimonopolní úřad přesně podle zákona. "Žalobu soud shledal jako nedůvodnou a jako takovou ji zamítá," rozhodl soud. Firma se může se stížností ještě obrátit na Nejvyšší správní soud.

Antimonopolní úřad už jednou do zakázky vstoupil. Nařídil, aby se do soutěže vrátila nabídka konsorcia, jejíž členem je PPF Petra Kellnera. Stát konsorcium totiž podle úřadu vyloučil protizákonně.

Co bude se zakázkou?

Jaký bude osud celé zakázky není ale jisté. Poslanci totiž žádají vládu, aby vzala zpět svá rozhodnutí a zakázku zastavila. Její efektivitu má také prověřit kontrolní výbor sněmovny.

S návrhem na zastavení tendru přišli lidovci. Podle jejich předsedy Cyrila Svobody tendr nahrává pouze jedné velké firmě. Kritizoval i způsob, jak byla vypsaná, že byla vyhlášena jako koncese, nikoliv jako klasické výběrové řízení.

Kontrolní výbor chce po ministerstvu, aby informovalo poslance o výsledku vyhodnocení výběrového řízení. Chce znát také ekonomické vyhodnocení způsobu výběrového řízení a jeho zadávací dokumentaci.

Zástupci vlády se ale už nechali slyšet, že zastavení zakázky může vést až k žalobám na Českou republiku.

 

Právě se děje

Další zprávy