Stát už se zajímá o past jménem Rožnov. Trvalo to roky

Petra Sasínová
16. 2. 2009 15:00
Dlouhé roky dával stát ruce pryč od privatizace, kterou pokazil
Obyvatelé Rožnova řeší se zástupci města, státu a Senátu, co bude s jejich byty
Obyvatelé Rožnova řeší se zástupci města, státu a Senátu, co bude s jejich byty | Foto: Ondřej Besperát

Rožnov pod Radhoštěm - Šestnáct let od chvíle, kdy stát svou chybou zkomplikoval život stovkám obyvatel Rožnova pod Radhoštěm, se zdá, že se tím začne vážně zabývat.

Už devět let přitom běží soudní spor, který majitele bytů v Rožnově sevřel do pasti. Koupili si byty a neví, jestli jsou jejich. Hrozí, že o ně přijdou. Důvodem jsou chyby při privatizaci bývalého státního podniku Tesla Rožnov v roce 1992.

Zatím dávali představitelé státu od sporu ruce pryč. I ministerstvo financí, které je nástupnickou organizací Fondu národního majetku jež měl privatizaci na starosti. Hrozí přitom, že kolem čtyř set rodin přijde o byty.

Ministr financí Miroslav Kalousek z KDU-ČSL nyní připustil, že se sporu, který nemá v zemi obdoby, bude věnovat.

"Právě mám tu záležitost před sebou na stole. Musím to nastudovat, zatím o tom mám jen velmi povrchní znalosti," řekl Aktuálně.cz Kalousek, kterého město několik let žádá o pomoc. Potvrdil, že s k němu dostala i prosba starosty Rožnova pod Radhoštěm o osobní setkání.

Zřídíme komisi, slíbil úředník

Městu jde totiž o další byty a nemovitosti, které podle privatizačního projektu schváleného vládou dostalo bezúplatně v roce 1992. Jedna z privatizujících firem to nyní kvůli formálním nedostatkům úspěšně zpochybňuje u soudu.

Rovněž ministerstvo práce a sociálních věcí začalo dávat najevo snahu pomoci. Podniká kroky ke zřízení meziresortní komise, která se má sporem zabývat.

"Poradce ministra požádal jménem ministra Petra Nečase o jmenování lidí do této skupiny," řekl ředitel odboru lidských zdrojů a odborných agend Jiří Kubeša, který ministra v pondělí zastupoval na setkání s obyvateli Rožnova. Zdůraznil však, že je to hlavně věc ministerstva financí. A dodal také, že nelze zasahovat do rozhodování soudů.

První vlaštovkou naděje bylo pro lidi z Rožnova pod Radhoštěm to, že za nimi před několika dny přišel lidovecký senátor zvolený na Vsetínsku Jiří Čunek. Vyjádřil jim podporu a slíbil pomoc.

"Požádám ministra Kalouska, aby svůj postoj k této věci přehodnotil," řekl lidem Čunek. Prohlásil, že jde o naprosto bezprecedentní záležitost a uznal, že obyvatelé Rožnova jsou rukojmí chyb privatizace.

Stovky lidí si koupily byty bývalé Tesly Rožnov od města. Investovali do oprav. Teď jim hrozí, že o ně přijdou
Stovky lidí si koupily byty bývalé Tesly Rožnov od města. Investovali do oprav. Teď jim hrozí, že o ně přijdou | Foto: Ondřej Besperát

Dobrá zpráva z Prahy

"Dosud jsme marně apelovali na mistra financí, aby se věcí zabýval. Dostávali jsme jen odpovědi z jeho úřadu, že se to ministerstva netýká a nemůže do toho zasahovat," řekl rožnovský starosta Jaroslav Kubín. "Pokud se ministr hodlá našim případem zabývat, je to velmi dobrá zpráva," dodal.

Stovky obyvatel Rožnova mají kvůli velkoucímu se soudnímu sporu o vlastnictví už devátým rokem zablokované byty. Nesmí je prodávat, vyměňovat. Loni rozhodl Okresní soud ve Vsetíně, že právo je na straně firmy SVAS, která je chce o byty připravit. I když nejde zatím o pravomocný rozsudek, lidé se obávají nejhoršího.

Doposud slyšeli, že ministerstva nemohou zasahovat do rozhodování justice a tak mají čekat dál, jak o jejich osudu nakonec rozhodnou soudy. To však už lidé po tolika letech nejistoty nechtějí slyšet.

"Každý ví, jak to dopadne, když člověk prohraje u soudu byt. Vystěhují ho. Pak bude na všechno pozdě," říkají členové občanského sdružení Rožnovské byty, které nedávno založili, aby se mohli účinněji bránit.

"Tuto situaci zavinil stát, stát ji také musí řešit. Zatím to nechává na městě," řekl David Zapletal z Rožnovských bytů. Sdružení žádá od státu garance, že je nenechá bez pomoci.

"Žádáme pro každého vlastníka bytu, který je sporem ohrožen, aby dostal bezúročnou půjčku ve výši tržní ceny bytu. Ať pak soudy rozhodují třeba ještě deset i dvacet let. Když to dopadne dobře, peníze státu vrátíme," žádal na schůzi obyvatel s představiteli města a státu Zapletal.

Předseda sdružení Rožnovské byty Miroslav Adensam nemá pochyb, že jejich problémy zavinil stát vadnou privatizací
Předseda sdružení Rožnovské byty Miroslav Adensam nemá pochyb, že jejich problémy zavinil stát vadnou privatizací | Foto: Ondřej Besperát

Čeho se ministerstvo bálo?

A proč ministerstvo financí doposud tvrdí, že tento spor se ho netýká? Členové sdružení si myslí, že i proto, že se obává zpochybnění celé privatizace Tesly Rožnov.

Ředitel odboru Realizace privatizace majetku státu ministerstva financí Libor Antoš v korespondenci s městem vysvětluje nečinnost ministerstva tím, že majetek byl převeden na město na základě jeho dohody s firmou SVAS. Nebyl tedy převeden ani z Fondu národního majetku ani z privatizované Tesly.

"Teprve po tomto převodu majetku ze SVASu na město a po snížení základního kapitálu společnosti realizoval Fond národního majetku vlastní privatizaci majetkové účasti státu kupónovou metodou," uvádí Antoš.

To jsou však podle vedení města nepřesvědčivé argumenty. "Při privatizaci bylo postupováno v rozporu se zákonem o privatizaci i v rozporu s privatizačním projektem bývalé Tesly Rožnov," je přesvědčen starosta Kubín.

"Kontrolní funkce státu nad privatizačním procesem selhala a důsledky toho přinášejí v současné době velké problémy všem obyvatelům města Rožnov pod Radhoštěm," napsal starosta Kubín ministru Kalouskovi.

Lidé, kteří se sporem léta zabývají, jsou přesvědčeni, že firma, která se majetku domáhá, se pokouší o podvod. "Dokonce si vede majetek, který tehdy na město převedla, opět ve svém účetnictví," říká Jaroslav Kroupa, který bydlí v jednom bytů. Trestní oznámení, které podalo město, ale policie odložila. Členové sdružení zvažují i žalobu na stát.

 

Právě se děje

Další zprávy