Stát ušetřil skoro miliardu. Soudci mu to zatrhli

mch,ph
23. 4. 2008 18:00
Výplata nemocenské v první dny se obnoví
Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Bezmála miliardu korun ušetřil stát v letošním březnu na výdajích na nemocenskou. Od ledna se totiž první tři dny dávky nevyplacejí. Od 30. června to má být ale z rozhodnutí Ústavního soudu jinak.

"Zatímco v březnu 2007 byly výdaje na nemocenské 2,8 miliardy korun, v březnu 2008 se jednalo o 2,1 miliardy. To znamená meziročně o 26 procent nižší výdaje," uvedla pro deník Aktuálně.cz mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

Ústavní soud řekl dost

Za celé čtvrtletí je úspora o něco nižší. Letos se vyplatilo asi 7,2 miliardy, vloni 7,9 miliardy. Správa tak vyplatilo o 8,6 procenta peněz méně.

Ústavní soud ale svým středečním verdiktem zrušil právě tuto část balíku reforem vlády Mirka Topolánka. Od 30. června by se tak nemocenská měla pobírat i za první tři dny nemoci.

Jednání Ústavního soudu v Brně. Eliška Wagnerová (vlevo) a Pavel Rychetský.
Jednání Ústavního soudu v Brně. Eliška Wagnerová (vlevo) a Pavel Rychetský. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Soudci zrušili neplacenou nemocenskou. Evropa ji zná

"S rozhodnutím soudu nesouhlasím. Chceme se podrobně seznámit s odůvodněním toho rozsudku," řekl Aktuálně.cz ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. "Je to stanovená lhůta, kterou musíme ještě zanalyzovat," dodal k datu, které stanovili soudci.

Podle analytika ČSOB Tomáše Sedláčka nemá rozhodnutí Ústavní soudu rozumný ekonomický ani sociální důvod. „Karenční doba při nemocenské, kdy se nevyplácí žádné dávky, existuje ve dvanácti z patnácti starých členských států Evropské unie," upozorňuje. Nejobvyklejší jsou tři dny bez dávek, ve Finsku se začíná nemocenská vyplácet až desátý den.

Systém s třídenním odkladem nemocenské fungoval i v Československu až do roku 1946, kdy karenční lhůtu zrušila Gottwaldova vláda.

Rozpočtová přehazovaná

Nemocenskou využila Topolánkova reforma jako nejsilnější nástroj ke stabilizaci veřejných financí. V letošním roce totiž vybere na dávkách nemocenské až 50 miliard korun, vyplatí však podle předpokladu o 20 miliard méně.

Umožnila to už reforma nemocenské, kterou zavedli v roce 2004 sociální demokraté. Snížili dávky a odvody nechali na dosavadní úrovni: 1,1 procenta hrubé mzdy platí zaměstnanec, 3,3 procenta podnik.

Od roku 2004 tak roční přebytek nemocenské dosahoval 7 až 8 miliard, které se rozpouštěly v jiných kapitolách státního rozpočtu.

Pravicová vláda v této praxi pokračovala a ještě ji vyhrotila, když dávky dále snížila. Plánuje snížit pojistné zaměstnavatelům ve dvou krocích v letech 2009 a 2010 na 1,9 procenta hrubé mzdy. Od roku 2011 se navíc počítá s tím, že peníze vybrané navíc se zaměstnavatelům vrátí.

Proto vládní reforma počítá, že státní rozpočet získá na přebytcích v nemocenské v roce 2009 už "jen" 13 miliard a o rok později 6,5 miliardy.

Tyto výpočty mohou ztratit na významu. Ministr financí Miroslav Kalousek chce napřesrok snížit příspěvek zaměstnanců na 0,5 procenta hrubé mzdy. Zrušení karenční lhůty Ústavním soudem může opět zvýšit zájem zaměstnanců o využívání nemocenské.

 

Právě se děje

Další zprávy