Stát může nakupovat pozemky za méně než za ceny parcel

ČTK ČTK
1. 2. 2013 11:09
Začíná platit legislativa, která upravuje prodej pozemků pod chystanými silnicemi
Foto: Jan Langer

Praha - Pozemky pod připravovanými dálnicemi a silnicemi už nebude stát vykupovat za cenu stavebních parcel.

Zatímco doteď dostal původní majitel nejméně 420 korun za metr čtvereční, nyní se bude cena odvíjet podle skutečného stavu pozemku v době, kdy bude oceněn pro vyvlastnění.

Začíná totiž platit novela zákona o vyvlastnění, která platí od začátku února.

Koho se nová legislativa dotkne

První pozemek, kde by se mohla nová pravidla uplatnit, je úsek mezi Říkovicemi a Přerovem na D1.

"Zde zatím nemáme definitivně vypořádané majetkoprávní činnosti. Teoreticky by zde do budoucna mohl nastat problém s výkupy, a to už by se vypořádávalo podle nového znění," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Obecně lze podle něj říci, že se nový postup může týkat všech staveb, které se budou majetkově vypořádávat, tedy staveb zařazených do dalšího plánovacího období na roky 2014 až 2020.

Uleví se státnímu rozpočtu

Kromě cen novela zákona usnadňuje a zkracuje samotný vyvlastňovací proces.

Pokud vlastník pozemku podá námitku proti vyvlastnění, bude mít odkladný účinek. Pokud by ale namítal pouze proti stanovené ceně, pak už odklad nebude. Proces stanovení náhrady se tak může řešit samostatně. Stát by mohl ročně touto změnou zákona ušetřit miliardy korun.

Před vyvlastněním bude moci investor také vlastníkovi pozemku navrhnout cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě. Novela by tak měla zabránit tomu, aby stát vykupoval pozemky za nepřiměřeně vysoké ceny.

Režim vyvlastnění se podle ministerstva dopravy naopak pravděpodobně vyhne pozemku, který už téměř dvě desítky let blokuje dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové. V tomto případě totiž ministerstvo stále upřednostňuje dohodu s majitelkou pozemku Jaroslavou Štrosovou.

Ta malý 120arový pozemek státu už dříve věnovala. Darovací smlouvu ale zpochybnilo ministerstvo financí, podle kterého neměl zástupce Štrosové mandát k darování pozemku, ale pouze k jeho prodeji.


 

Právě se děje

Další zprávy