Staré továrny nikdo nechce, zelená louka je lepší

mah
22. 11. 2008 17:30
Stavba na zelené louce je rychlejší, ovšem bez dotace
A takhle vypadala koksovna asi před pětadvaceti lety, krátce před ukončením provozu
A takhle vypadala koksovna asi před pětadvaceti lety, krátce před ukončením provozu | Foto: www.ostravaci.cz

Brno - V České republice je asi 10 tisíc nemovitostí, které jsou prázdné a chátrají. Zájem o tyto objekty je však ze strany investorů malý.

Převážná část z nich chce podle nejnovějšího průzkumu státní agentury CzechInvest stavět na zelené louce. Chtějí totiž ušetřit a to především čas. A firmy zatím nepřesvědčily ani miliardy, které mohou získat.

"Na obnovu brownfieldů máme nachystáno 16 miliard korun. Investory spíše než finanční podpora zajímá, jak časově náročné bude rozjet výrobu. Počítají s obdobím dvou let. Rekonstrukce většinou zabere více času," uvedl pracovník agentury CzechInvest Martin Potůček.

Z průzkumu agentury CzechInvest vyplývá, že 95 procent investorů chce stavět na zelené louce. Stavba na takovém místě probíhá podle plánu a investor není limitován prostorem jako u starých objektů.

Vhodných ploch však ubývá. Investoři se tak z velkých měst postupně přesunují do menších obcí.

"Dotace na obnovu objektu jsou v rozmezí od 1 milionu do 500 milionů. Velcí podnikatelé mohou získat 30ti procentní podporu. U malých podnikatelů je to až 60 procent," dodal Potůček.

Cílem CzechInvestu je maximální využití z Evropské unie na regeneraci brownfieldů a zároveň jejich počet snižovat. Také se snaží zohlednit možnosti využití brownfieldu i pro jiné než průmyslové využití.

Příkladem toho může být vybudování školícího střediska společnosti ZKL z bývalé budovy polikliniky v Brně - Líšni.

"Objekt byl v blízkosti hlavní budovy naší společnosti. Navíc jsme rekonstrukcí bývalého areálu polikliniky získaly prostory i pro výzkum a vývoj," řekla za společnost ZKL Zuzana Fišerová.

 

Právě se děje

Další zprávy