Šrotovné na Slovensku? Už od příštího týdne

Ekonomika Ekonomika
27. 2. 2009 16:17
Premiér Fico oznámil, že vláda chce zavést šrotovné co nejdřív.
Podle Fica není třeba zavádět šrotovné prostřednictvím zákona.
Podle Fica není třeba zavádět šrotovné prostřednictvím zákona. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Stejně jako Němci, Rakušané nebo Francouzi by Slováci mohli od příštího týdne dostávat za sešrotování starého a nákup nového auta příspěvek od státu. Dnes po jednání Rady pro hospodářskou krizi to oznámil slovenský premiér Robert Fico.

„Vláda vyčlení na vyplácení příspěvku asi 33 milionů eur a když se to osvědčí, zváží možnost v tomto programu pokračovat. Vycházíme přitom z analýzy, podle níž není pro zavedení šrotovného nutné přijímat nový zákon," řekl Fico. Právě proto by deníku Sme mohl být příspěvek zaveden už příští týden.

Slovensko následuje model ze západní Evropy

Podmínky, které Slovensko pro šrotovné zvažuje jsou podobné jako v ostatních evropských zemích, které jej vyplácejí. Měli by na něj nárok ti motoristé, kteří by prokázali sešrotování nejméně deset let starého auta, pak by mohli na nákup nového vozu získat od tisíce do dvou tisíc eur.

Podle Fica slovenská vláda zvažuje, že bude přispívat na koupi vozů pouze do určité ceny. Tu však zatím nestanovila. Od původního záměru, že na šrotovné budou přispívat i prodejci vozů, vláda upustila.

Automobilky, které mají své továrny na Slovensku, postihla krize stejně jako závody v celé Evropě. V letošním roce se očekává pokles odbytu až o třicet procent. Tři slovenské továrny už přitom omezily produkci nebo snížily počty zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy