Spotřeba plynu dnes roste. Česko ho má ale dostatek

Ekonomika Ekonomika
12. 1. 2009 12:19
Na Slovensku však stále platí omezení dodávek pro firmy
Zasněžená plynová stanice u běloruského Minsku. Ani sem ruský plyn neproudí.
Zasněžená plynová stanice u běloruského Minsku. Ani sem ruský plyn neproudí. | Foto: Reuters

Praha/Bratislava - Zatímco Česká republika má zásob zemního plynu stále dost, na Slovensku stále platí omezení odběru této suroviny pro velké podniky. Domácnosti, nemocnice ani školy omezením zatím ohroženy nejsou, uvedl pro agenturu ČTK Lubomír Tuchscher ze Slovenského plynárenského priemyselu (SPP).

Plyn přes Ukrajinu neproudí kvůli sporu Rusů a Ukrajinců od minulé středy. Slovensko zásobuje své obyvatele plynem z podzemních zásobníků a hlavně ze zásob zahraničních firem. Český RWE Transgas se například v pátek rozhodl vzdát podzemního zásobníku na slovenském území o objemu čtyř milionů kubíků denně ve prospěch sousedů.

"Plynulé zásobování zemním plynem pro domácnosti, nemocnice a školy je momentálně možné díky zdrojům uloženým v podzemních zásobnících a pomoci zahraničních akcionářů SPP, tedy firem E.ON Ruhrgas a GDF Suez. SPP nadále pracuje na hledání dodatečných zdrojů dodávek zemního plynu," uvedl Tuchscher.

Regulace firem stále trvá, domácností se netýká

Pro slovenské firmy je situace horší. Asi tisícovka z nich nyní může odebírat jen tolik plynu, aby zajistila bezpečnost výrobních zařízení. Řada velkospolečností, například automobilek, výrobu zastavila. Omezení by podle Slovenského plynárenského priemyselu měla platit i zítra.

"S cílem pomoci slovenskému průmyslu jsme připraveni okamžitě po tom, jak bude zemní plyn z Ruska na kompresní stanici ve Velkých Kapušanoch, snížit odběrový stupeň 8 na stupeň 3, který znamená, že průmysloví zákazníci se budou moci vrátit ke standardnímu výrobnímu režimu," uved podle Aktuálně.sk předseda představenstva SPP Bernd Wagner. 

Spotřeba vzroste, ale Češi jsou nadále bez problémů

Přestože se dnes některé české podniky vracejí po vánoční odstávce opět do provozu a Transgas odhaduje, že spotřeba České republiky vzroste kvůli pokračujícím mrazivým teplotám na 55 milionů metrů krychlových denně, zásobování všech zákazníků probíhá nadále bez problémů.

"Do České republiky stále proudí zemní plyn severní cestou a zahraniční dodávky doplňujeme čerpáním z podzemních zásobníků. Aktuálně je v zásobnících zemního plynu uloženo pro české zákazníky více než 1,85 miliardy metrů kubických zemního plynu," uvedl mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.

Zároveň doplnil, že plynárenské společnosti v České republice neuvažují o zavedení regulačních stupňů a prioritou nadále zůstává zachování normální provozu pro všechny zákazníky.

 

Právě se děje

Další zprávy