Splátku za Kongresové centrum nakonec zaplatí Praha

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
15. 3. 2011 14:30
Pražští radní odhlasovali, že Kongresové centrum Kalouskovi nedají
Kongresové centrum Praha.
Kongresové centrum Praha. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Než aby se vzdalo budov Kongresového centra Praha (KCP) ve prospěch Ministerstva financí, raději hlavní město Praha zaplatí letošní splátku dluhu centra samo.

Rozhodla o tom rada města, rozhodnutí musí ještě schválit zastupitelstvo. KCP musí do 8. dubna zaplatit splátku dluhu ve výši 3,15 milionu eur, tedy asi 77 milionů korun.

Kongresové centrum se pokusilo vyřešit svůj dvoumiliardový dluh tak, že veškerý majetek kromě samotné budovy centra, odprodá a hlavní budovu dlouhodobě pronajme. Oddlužit mělo KCP společenství skupiny Penta a Zátiší Catering Group, které vyhrálo výběrové řízení. Tento plán ale zamítlo ministerstvo financí s tím, že je nevýhodný.

Když bylo na konci února jasné, že KCP, jehož jediným akcionářem je hlavní město Praha, na splátku mít nebude, informoval pražský magistrát, že splátku uhradí Ministerstvo financí, které je ručitelem úvěru.

Na to ale ministr financí Miroslav Kalousek nechtěl přistoupit. Uvedl, že pokud by ministerstvo dluhy a platební neschopnost KCP začalo řešit, splatilo by celý dluh najednou a stát by tak získal všechny nemovitosti KCP.

Praha tedy od svého původního plánu ustoupila. "Tato varianta by znamenala, že hlavní město jako jediný akcionář KCP přijde prakticky o veškeré nemovitosti ve vlastnictví KCP, jejichž hodnota je podle posudků více než tři miliardy korun," uvedl náměstek pražského primátora Ivan Kabický.

Obrovské dluhy Kongresového centra Praha vznikly v době jeho přestavby kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Celkové náklady se tehdy vyšplhaly na 4 miliardy korun, což centrum zčásti pokrylo vydáním obligací a z části úvěrem od konsorcia bank. Půjčku musí splatit nejpozději v roce 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy