Specialistům IT skončil blahobyt. Jejich platy klesají

Radek Pecák Radek Pecák
3. 2. 2010 9:40
Platy v IT během krize zamrzly. Leckde dokonce výrazně klesají
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Trh práce v oblasti informačních technologií prochází hlubokou recesí. Zatímco ještě v roce 2008 byli IT odborníci velmi často přepláceni a diktovali si podmínky, letos někteří z nich obtížně nacházejí práci či musí ze svých finančních požadavků značně slevit. Ustalo i přetahování specialistů.

Tyto a další závěry vyplývají z analýzy technologické společnosti S&T CZ, která patří mezi přední středoevropské systémové integrátory, a společnosti LMC, jež provozuje největší pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz.

Letos platy v IT neporostou vůbec, případně jen v jednotkách procent. U některých IT profesí mzdy dokonce podstatně klesly. Přesto je na tom, v porovnání s jinými sektory, oblast IT co do počtu pracovních míst ještě stále relativně dobře.

Uchazečů o pozice je mnohem více

Před rokem 2009 společnost S&T CZ registrovala řádově desítky uchazečů o nabízené IT pozice, dnes jich jsou stovky. "Předloni jsme měli dvakrát více vypsaných IT pozic než nyní, sehnat kvalifikované odborníky bylo velmi těžké. Nyní je situace opačná, na každou pozici se nám hlásí třikrát více uchazečů a kandidáti dosahují vysokých kvalit," řekla Olga Svobodová, personální ředitelka společnosti S&T CZ.

Hospodářská krize prověřuje skutečné schopnosti IT firem. "Na trhu se udrží jen ty nejschopnější. Doby, kdy firmy měly na IT vyhrazeny enormní investiční prostředky, nenávratně skončily. Zákazníci dnes pozorně zvažují, kolik prostředků budou do IT projektů investovat a jaká bude jejich návratnost," řekl Jiří Košťál, generální ředitel společnosti S&T CZ.

Platy klesly až o polovinu

Růst platů v IT, které v předchozích letech rapidně stoupaly, v minulém roce ustal. Podle analýzy společnosti LMC loni platy v IT rostly minimálně, o 1 až 2 procenta, což je v kontrastu s minulými lety, kdy platy v případě některých pozic rostly o desítky procent ročně. "Změnil se i přístup k odměňování. Nyní je plat IT specialistů mnohem více navázán na výkon," dodal Ondřej Mysliveček z LMC.

Dosáhnout na vysoký plat je dnes mnohem obtížnější. Týká se to například konzultantů v oblasti Business Intelligence a některých úzce specializovaných odborníků. "Poptávka po těchto konzultantech klesla až o 50 procent. Tito odborníci se zároveň musí spokojit s výrazně nižším ohodnocením," řekla Olga Svobodová, personální ředitelka společnosti S&T CZ.

To potvrzují i analýzy společnosti LMC: "Zatímco předloni zkušený specialita na technologii JAVA mohl snadno dosáhnout na plat okolo 60 tisíc korun, letos se průměrně musí spokojit s platem 44 140 korun," uvedl příklad Ondřej Mysliveček z LMC

Stále je zájem o servisní techniky

Převis poptávky nad nabídkou pracovních míst trvá i v dříve velmi nedostatkových profesích, jako třeba u specialistů na podnikové systémy SAP. Ti byli dlouhou dobu obtížně sehnatelní a velmi drazí. Letos je jich nadbytek a někteří museli jít se svými platovými požadavky až o polovinu dolů.

Podle analýzy společnosti S&T CZ je naopak stále zájem o procesní analytiky a konzultanty s kombinovanou znalostí technologií a zákazníkova oboru - například využití IT ve strojírenství. "Poptávka je rovněž po auditorech IT infrastruktury či procesních konzultantech, kteří umějí poradit s možností úspor, nebo po specialistech na monitoring IT systémů. Uplatnění snadněji najdou také servisní technici a pracovníci IT podpory," dodala Olga Svobodová.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy