Špatné zprávy o HDP tlačí ceny benzinu a nafty dál dolů

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
13. 12. 2012 12:20
Průměrná cena za litr benzinu klesla minulý týden o 19 haléřů
Pohonné hmoty. Ilustrační foto
Pohonné hmoty. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu dál klesaly. Nejpoužívanější benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 19 haléřů na 35,27 koruny za litr. Průměrná cena nafty se snížila o 21 haléřů na 35,84 koruny za litr.

Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Levný benzin je na severu

Nejdražší benzin v Česku je u čerpacích stanic v hlavním městě. Pražští řidiči zaplatí za litr Naturalu 95 průměrně 36,08 koruny. Následuje Jihomoravský kraj, kde benzin stojí 36 korun za litr. V ostatních krajích je cena Naturalu 95 pod úrovní 36 korun.

Nejlevněji mohou tankovat benzin řidiči v Ústeckém kraji, kde litr Naturalu 95 stojí 34,58 koruny. Pod hranicí 35 korun za litr se Natural 95 prodává ještě v Jihočeském kraji, v Plzeňském kraji a ve Zlínském kraji.

Za naftu nejvíc zaplatí řidiči v Praze a v Jihomoravském kraji, kde stojí shodně 36,27 koruny za litr. Nad úrovní 36 korun za litr se cena dieselu drží ještě v Olomouckém kraji. Nejlevnější naftu tankují řidiči v Jihočeském kraji, kde litr stojí průměrně 35,43 koruny.

Pesimismus dusí poptávku

Jak ukazují čísla za uplynulé měsíce, benzin a nafta nepřestaly ani tentokrát zlevňovat. "Příčinou je pokles průměrných cen benzinu a nafty v Rotterdamu a příznivý vývoj na měnových trzích," konstatoval analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Na pokles cen v Nizozemsku mají přitom vliv hlavně nepříznivé zprávy o slabším hospodářském růstu v Evropě i ve světě. Kromě toho se projevila i nízká poptávka po benzinu ve Spojených státech.

Ceny dosáhly vrcholu v polovině září, kdy se Natural 95 prodával téměř za 39 korun. Od té doby klesají, od konce října do poloviny listopadu benzin zlevňoval zhruba o 50 haléřů za týden. V posledních týdnech je oslabování už méně razantní, trend se ovšem nezměnil.

 

Právě se děje

Další zprávy