Souvislosti krachu Tomi Tour vyšetří policie

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 7. 2009 8:00
Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur jde o největší úpadek od roku 1997

Praha - Cestovní kancelář Tomi Tour v pátek ukončila činnost. Oznámila to její pražská pobočka. Druhý největší krach cestovky u nás probíhá nebývale dramaticky - u turistů v Turecku se objevilo podezření, že je delegáti Tomi Tour vydírají: Buď zaplatíte, nebo se domů nedostanete.

České aerolinie ihned oznámily, že přestávají přepravovat klienty Tomi Tour do zahraničí. "Vzhledem k ukončení činnosti společnosti Tomi Tour nebudeme s platností od pátku realizovat pro tuto cestovní kancelář charterovou přepravu," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Celkem jde do příštího čtvrtka o deset objednaných letů.

V sobotu dopoledne přijelo na ruzyňské letiště několik desítek klientů Tomi Tour, kteří o krachu cestovky nevěděli. Informace dostali teprve na místě od zástupců ČSA, kteří se jim zároveň omluvili, že je nemůžou pustit do letadla. "Kolem půl jedenácté měli odlétat na dovolenou na Tenerife, lidé byli samozřejmě zklamaní a naštvaní," informoval nás jeden z řadových pracovníků letiště.

30 euro, nebo neodletíte

Krach Tomi tour bude mít možná i soudní dohru.

Podle některých médií měli klienti Tomi Tour problémy při návratech z Turecka. Delegáti po nich údajně požadovali 30 eur za osobu na převoz autobusem na letiště.

Rodina, která eura neměla, musela autobus opustit. Do Česka se dostala, není však jasné jak.

Ministr vnitra Martin Pecina v České televizi uvedl, že policie sbírá v případu informace a v pondělí jej začne vyšetřovat. Rovněž Asociace cestovních kanceláří doporučila postiženým klientům, aby podali trestní oznámení pro vydírání.

Někteří už poslechli. "Policie už nabírá trestní oznámení od lidí, ktěří se cítí poškozeni," potvrdil Pecina.

Podle sdělení asociace má Tomi tour nyní v zahraničí přibližně 3000 turistů, z toho šest stovek v Egyptě. Další zájezdy jsou nyní prodány zhruba 10 tisícům klientů.

O návrat klientů společnosti z dovolených se postarají České aerolinie ve spolupráci s pojišťovnou Union. Právě u ní je Tomi Tour pojištěna, podle dostupných informací je částka dostatečná na vrácení všech peněz.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz
 

Pojišťovna oslovila jiné cestovní kanceláře, aby jí s návratem klientů zpět do České republiky pomohly.

Podle prohlášení pražské pobočky Tomi Tour budou klientům veškeré uhrazené finanční prostředky za zájezdy vráceny pojišťovnou Union, která sídlí v Bratislavě.

Prohlášení podepsal obchodní a marketingový ředitel firmy Václav Fischer.

Většinovým vlastníkem firmy je podnikatel Lubomír Popelář, třetinu vlastní berlínská TOMI TOUR, Gmb.

Největší pád za 12 let

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur oznámila, že jde o největší případ od pádu cestovní kanceláře Travela podnikatele Ivana Breznena v roce 1997.

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Vyberte si vaši letní dovolenou

    Loni s Tomi Tour vycestovalo zhruba padesát tisíc lidí, patří mezi deset největších cestovek v Česku.

    Na pláži
    Na pláži | Foto: Aktuálně.cz

    "Jednání o převzetí Tomi tour probíhala již od počátku tohoto roku. V posledním týdnu však nabrala na značné intenzitě a jednání s oslovenými cestovními kancelářemi probíhala prakticky denně. Zájemce na převzetí Tomi Tour se však bohužel najít nepodařilo," uvedla dnes asociace.

    Společnost měla problém v Egyptě už 12. července.

    Zhruba 70 jejích klientů nedostalo po příletu do africké země domluvené ubytování. Objednaný hotel je po nočním příletu odmítl přijmout, s náhradním ubytováním nebyli turisté spokojeni.

     

    Právě se děje

    Další zprávy