Sopka, sníh a dieta ČSA sebraly Letišti Praha rekord

Ekonomika Ekonomika
31. 1. 2011 11:41
Letiště Praha obsloužilo vloni 11,5 milionu cestujících. Nejvíc se létalo do Británie.
Foto: Jan Langer

Praha - Islandská sopka, evropský sníh a redukční dieta ČSA připravily Letiště Praha o rekord v počtu odbavených cestujících.
Letiště Praha oznámilo, že v roce 2010 obsloužilo přesně 11 556 858 cestujících. Je to zhruba stejné číslo jako rok předtím.

"Výsledky letiště byly významně ovlivněny dubnovým přerušením leteckého provozu nad Evropou v důsledku erupce islandské sopky (úbytek 200 000 cestujících pro Letiště Praha)," uvádí firma v prohlášení. Přidává dále, že další výpadky nastaly kvůli sněhovým kalamitám na řadě evropských letišť (90 000 cestujících) a plánovaná redukce málo výnosných linek Českých aerolinií, největšího dopravce, který používá ruzyňské letiště.

"V tomto roce očekáváme nárůst počtu odbavených cestujících o 2 procenta," uvedl Jiří Pos, vrchní ředitel pro letecký obchod a provoz a člen představenstva Letiště Praha.

Přistání a vzletů se na pražském letišti uskutečnilo v minulém roce 156 tisíc, o téměř pět procent méně než rok předtím.

Den D: 17. září

Největší zájem o cestování letadlem byl mezi cestujícími v srpnu, nejrušnějším dnem bylo 17. září s téměř 47 000 pasažéry. Průměrně prošlo branami letiště každý den 31600 pasažérů.

Prvenství mezi leteckými společnostmi s nejvyšším počtem cestujících si v loňském roce opět udržely České aerolinie. Jejich podíl na celkovém počtu odbavených pasažérů činil 43%. Dalšími důležitými společnostmi pro letiště v Praze byly Travel Service, Wizz Air, britský easyJet a německá Lufhansa.

Velká většina pasažérů z Letiště Praha využila již tradičně lety po Evropě, které se na celkovém provozu podílely 90, 5 %. Nejčastěji cestující létali na linkách mezi Prahou a Velkou Británií (1,2 milionu) a Prahou a německými destinacemi (1,1 milionu). Třetí místo v nejfrekventovanějších destinacích patří Francii (889 tis.). Čtvrtá je Itálie s počtem 839 tis. cestujících. Jako páté se umístilo Rusko s 735 tis. cestujícími.

 

Právě se děje

Další zprávy