Smutný rekord: Každý desátý Evropan je bez práce

ČTK ČTK
29. 1. 2010 11:27
Nezaměstnanost v Evropské unii v prosinci opět rostla. Nejnovější čísla zveřejnil Eurostat
Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Již každý desátý Evropan je v současné době bez práce. V prosinci se míra nezaměstnanosti v eurozóně i v Evropské unii opět zhoršila. Informoval o tom v dnešní zprávě Evropský statistický úřad (Eurostat). 

V zemích  Unie, kde se platí eurem, je nezaměstnanost přesně deset procent, což je nejvíce od srpna 1998. V celé EU činila 9,6 procenta. I to je nejhorší výsledek od ledna 2000, kdy se tyto údaje vedou. Proti listopadu se číslo zhoršilo o další desetinu procenta, což zahrnuje 163 000 lidí.

Za rok přibylo 4,6 milionu nezaměstnaných

Podle odhadu Eurostatu bylo v prosinci v celé "sedmadvacítce" bez práce přes 23 milionů mužů a žen. Oproti prosinci předcházejícího roku je nárůst obrovský - 4,6 milionu lidí.

Nejnižší nezaměstnanost v EU mělo Nizozemsko (čtyři procenta) a Rakousko (5,4 procenta). Naopak nejhorší situace panovala v Lotyšsku s podílem lidí bez práce 22,8 procenta a Španělsku s 19,5 procenta. Slovensko má v EU pátou nejvyšší míru nezaměstnanosti, 13,6 procenta. Česká republika je s osmi procenty lidí bez práce pod unijním průměrem.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy