Slovensko chystá změny v penzích, inspirovalo se v ČR

ČTK ČTK
30. 5. 2012 9:05
Částka, kterou si Slováci z povinných odvodů odkládají na soukromé penzijní účty, má klesnout
Slovenský premiér Robert Fico
Slovenský premiér Robert Fico | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenská vláda chce výrazně snížit částku, kterou si Slováci z povinných důchodových odvodů odkládají na soukromé penzijní účty. Oznámil to premiér Robert Fico, jehož kabinet se při chystaných změnách inspiroval českou právní úpravou.

Oslabením takzvaného druhého penzijního pilíře, což bude největší zásah od jeho začátku v roce 2005, získá stát peníze k ozdravení veřejných financí.

V současnosti na penzijní účty Slováků směřuje devět procent z jejich mzdy, stejná částka zůstává ve státním důchodovém systému. Po chystaných změnách má na soukromých účtech podle Fica skončit pět nebo šest procent z platu, a to včetně příspěvku samotného střadatele. To má státu uspořit kolem půl miliardy eur (12,5 miliardy korun) ročně.

"Bude to prakticky český model, ale s tou odlišností, že příspěvek do druhého pilíře nebude podmiňován rozhodnutím klienta, zda se připojistí nebo nepřipojistí," řekl Fico. Česká vláda v návrhu zákona o pojistném na důchodové spoření předpokládá, že lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Příiš štědrý systém

Slovenská vláda tvrdí, že druhý penzijní pilíř je nastaven příliš štědře a že v žádné okolní zemi nemá tak silnou pozici, jako na Slovensku. Peníze vyvedené na soukromé penzijní účty chybí státnímu průběžnému důchodovému systému, který spravuje Sociální pojišťovna; penze z druhého pilíře se totiž budou vyplácet až v budoucnu. Vzniklý deficit v Sociální pojišťovně stát původně vykrýval z privatizačních příjmů, po jejich vyčerpání si musí půjčovat na finančních trzích.

Fico, který se dlouhodobě netají kritikou soukromého spoření na důchody, řekl, že Slováci mají nyní na penzijních účtech méně peněz, než na ně vložili. Polovinu povinných důchodových odvodů si odkládá zhruba 1,5 milionu obyvatel, na účtech mají dohromady pět miliard eur (asi 125 miliard korun).

Opozici se oslabení soukromého penzijního spoření nezamlouvá. Jednobarevná vláda sociálních demokratů se podle opozičních politiků pouze snaží dostat k úsporám lidí.

Mezinárodní měnový fond zase upozornil, že chystané změny v budoucnu zvýší tlak na veřejné finance. Vládě proto doporučil i změny státního důchodového systému. Kabinet například hodlá zvyšovat penze o pevnou sumu, což zvýhodní občany s podprůměrnými důchody. Věk odchodu do důchodu by se v budoucnu zase měl navázat na průměrný věk dožití.

Další z řady změn

Slovenský penzijní systém prošel v minulosti za každé vlády vícero změnami. První Ficův kabinet v letech 2006 až 2010 například umožnil lidem vystoupit ze soukromého penzijního spoření a vrátit se do státního důchodového systému. Rovněž změnil pravidla investování peněz z důchodových fondů, na což správcovské společnosti zareagovaly výprodejem akcií ze svého portfolia. Podle exministra financí Ivana Mikloše se tak stalo v době, kdy hodnota těchto cenných papírů byla na minimu.

Kromě oslabení druhého penzijního pilíře chystá levicová vláda vyšší zdanění zisků firem a zavedení nebo zvýšení mimořádných odvodů pro banky a společnosti podnikající například v sektoru telekomunikací a energetiky. Vyšší daně mají platit i lidé s vysokými příjmy.

 

Právě se děje

Další zprávy