Slovákům hrozí konec prodeje levných potravin v akci

Zpravodajská směna
22. 2. 2010 15:46
Slovenští poslanci chtějí omezi minimální prodejní cenu potravin
Důležitý je výběr, byť na malé ploše. Dáte si hořčici v kelímku za pět nebo dijonskou ve skle za dvacet pět korun?
Důležitý je výběr, byť na malé ploše. Dáte si hořčici v kelímku za pět nebo dijonskou ve skle za dvacet pět korun? | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Slovenští obchodníci možná budou muset od letošního května zapomenout na letáky propagující výprodeje potravin v akci.

Tamní poslanci mají na stole návrh zákona, který zakazuje prodávat potraviny za nižší ceny, než za jaké je obchodníci pořídili od dodavatelů. Píše o tom slovenský deník SME.

"V konečném důsledku by to mohlo znamenat zvýšení cen potravin. Návrh totiž zakazuje vracet chybné zboží dodavateli a zároveň neumožňuje slevu na zboží s krátkou dobou trvanlivosti," řekl SME výkonný ředitel společnosti Billa Jiří Králíček. Podobně situaci vidí i zástupci Tesca a Hypernovy.

Nový zákon by měl podle HZDS přispět ke zlepšení vztahů mezi obchodníky a dodavateli, protože ten současný není podle nich dostatečně přísný.

Zapomeňte na tuzemské zboží

Podle ankety, kterou deník uspořádal mezi obchodníky, by nový zákon mohl snížit pestrost nabídky v obchodech, způsobit ztrátu pracovních míst nebo znemožnit slevy a výprodeje zboží se sníženou trvanlivostí.

Obchodníci tak tvrdí, že by zřejmě začali dávat před slovenskými výrobky přednost zahraničnímu zboží. Na zahraniční dodvatele by se totiž podle předsedy představenstva COOP Jednota Gabriela Csollára nový zákon nevztahoval.

"Dodavatelé potravin jsou v současné době  rukojmím velkých obchodních řetězců," řekl SME Dušan Janíček ze Slovenských cukrovarů.

Naopak Matej Müller, dodavatel italských potravin, si nemyslí, že by zákon mohl něco změnit. Podle něj si řetězce vždy přijdou na způsob, jak si například nechat platit bonusy od dodavatelů, kteří u nich chtějí prodávat své produkty. 

 

Právě se děje

Další zprávy