Slováci si lebedí, díky šrotovnému ušetří i 5000 eur

ska, Aktuálne.sk
21. 3. 2009 15:33
Slovensko spustilo šrotovné a prodejci zareagovali vlnou slev.
Nová auta se na Slovensku prodávají jako nikdy.
Nová auta se na Slovensku prodávají jako nikdy. | Foto: Reuters

Brno - Několik tisíc eur mohou ušetřit Slováci, pokud využijí nově zavedeného šrotovného.

Ke státní prémii si totiž mohou připočítat vysoké slevy navázané na šrotovné přímo u prodejců. Ti se podle internetového deníku Aktuálně.sk v jejich nabízení přímo předhánějí.

Samotná prémie za sešrotování starého a nákup nového vozu je tisíc eur. Majitel auta však může od státu získat dalších 500 eur, pokud stejnou částku sleví z ceny jeho prodejce. A tak mají Slováci dvoutisícovou slevu z ceny nového vozu téměř zaručenou.

Úspory jdou do tisíců eur

Ještě víc mohou však zájemci o nový vůz ušetřit například nákupem některých modelů Škody. Nová Fabia je přijde oproti původní ceně o 2653 eur levněji, Octavia stojí s využitím šrotovného o 2362 eur méně. Ale slevy platí i na ostatní modely škodovek.

"Záleží nám na tom, abychom slovenskému zákazníkovi nabídli takové podmínky, které mu umožní čerpat tuto státní dotaci v maximální výšce. Myslíme však na všechny zákazníky, proto i nadále nabízíme akční ceny i pro ty, které dotaci využít nemohou," řekl Aktuálne.sk jednatel Škody Auto pro Slovensko Matej Bugár.

Jednu z nejvyšších prémií však nabízí Opel. U modelu Corsa Family Plus v třídveřovém provedení a motorem o obsahu 1,2 litru totiž společnost k dvoutisícovému šrotovnému přihazuje ještě bonus ve výši 2990 eur.

Výčet automobilek a modelů na které se slevy vztahují by byl velmi dlouhý. Vydělat na šrotovném chtějí všechny automobilky, které mají na Slovensku zastoupení. Některé, jako například Kia nebo Fiat, nabízejí slevy plošně na všechny modely. Fiat navíc slibuje vyřešení veškerých náležitostí spojených se sešrotováním vozu a navíc nulovou akontaci na sedm let.

Nová auta mizí závratnou rychlostí

Nabídky prodejců padají na úrodnou půdu. "Registrujeme zvýšený zájem zákazníků o možnost využití šrotovného už od okamžiku, kdy se tato zpráva poprvé objevila v médiích," podotkl Zdeněk Fořt, generální ředitel slovenské pobočky společnosti Hyundai Motor Czech.

Dalším důvodem je i fakt, že vláda na šrotovné vymezila částku 33 milionů korun. A Slováci se obávají, aby se na ně se šrotovným dostalo. Navzdory tomu, že premiér Robert Fico naznačil, že v případě velkého zájmu veřejnosti je možné tuto sumu i zvýšit.

Největší zájem zatím zaznamenali na východním a středním Slovensku, kde je průměrný věk vozů nejvyšší. Na vrakoviště po celé republice přibylo jen za poslední týden kolem tří tisícovek vozů.

Majitelé vrakovišť hlásí za den i sto dovezených vraků. Je podle nich zřetelné, že zatímco v minulosti šlo převážně o zcela nepojízdné či rezavé vraky, v současnosti vedou deseti až patnáctiletá auta.

 

Právě se děje

Další zprávy