Slováci dávají Čechům ve znalosti jazyků "na frak"

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 12. 2009 6:30
Jazyková vybavenost je největší bolestí v Maďarsku
Tři čtvrtiny firem hledajících na webu zaměstnance požaduje znalost světového jazyka. Ilustrační foto.
Tři čtvrtiny firem hledajících na webu zaměstnance požaduje znalost světového jazyka. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Praxe a jazyky, to je zaklínadlo přinášející práci, které personalisté opakují už nejméně půl roku. V krizi to jsou hlavní podmínky pro úspěšné hledání práce. Slováci jsou oproti Čechům v předstihu, nejméně co se týká jazykové vybavenosti.

Podle údajů společnosti Profesia, která provozuje pracovní portály v Česku, na Slovensku i v Maďarsku, jsou ze všech tří národů jazykově nejzdatnější Slováci. V angličtině předstihli Čechy o sedm procentních bodů, v němčině o pět a ve znalosti francouzštiny se Čechům plně vyrovnají.

Jediný jazyk, který ovládá větší podíl uchazečů o práci v Česku, je ruština. Na druhou stranu Maďaři jsou na tom s jazyky ještě hůř než Češi.

"Ve svých životopisech uvádí znalost angličtiny 59 procent Čechů, 66 procent Slováků a 48 procent Maďarů. Němčinu zvládá 43 procent Čechů, 48 procent Slováků a 29 procent Maďarů," shrnul data o jazykové vybavenosti jednatel společnosti Profesia Dalibor Jakuš.

Přitom nejnáročnější na jazyky jsou zaměstnavatelé v Česku, ne na Slovensku. Angličtinu požaduje od uchazečů 69 procent zaměstnavatelů v Česku, 64 v Maďarsku a 53 na Slovensku. Z toho je vidět, že největší propast mezi nabídkou uchazečů a podmínkami firem je v Maďarsku.

Celkem v Česku požadují znalost některého ze světových jazyků tři čtvrtiny zaměstnavatelů inzerujících u Profesie. Například u němčiny je opačný problém než u angličtiny. Ovládá ji sice 43 procent uchazečů, ale požaduje ji jen 16 procent zaměstnavatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy