Sjednocená daň může být likvidační pro teplárny

Ekonomika Ekonomika
19. 2. 2011 10:24
Rodiny v průměru zaplatí navíc o 1200 až 2100 korun za rok
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Sjednocená daň z přidané hodnoty přinese výrazné zdražení tepla, což může být pro teplárenský sektor likvidační.

Hospodářským novinám to řekl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

"Dopad do ceny tepla pro domácnosti se v případě zvýšení sazby DPH na 20 procent bude pohybovat mezi 35 až 60 Kč/gigajoule podle stávající ceny tepla," sdělil deníku Martin Hájek.

Podle něj by modelový odběratel tepla měl ročně zaplatit o 1200 až 2100 Kč navíc. Celkem by tak stát od domácností vybral navíc asi 2,65 miliardy korun.

"Především pro sociálně slabé občany půjde o neúnosný skokový nárůst životních nákladů. Současně dojde ke snížení ekonomické motivace využívat dálkové zásobování teplem," dodává Hájek.

Daň z přidané hodnoty se od příštího roku sjednotí na 20 procentech, shodli se na tom ekonomičtí ministři vlády. Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent.

Výjimku dostanou jen vyjmenované základní potraviny. Jsou to chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy.

Navzdory tomuto opatření zdraží celá řada položek, které jsou součástí každého rodinného rozpočtu. Nyní se snížená 10% sazba DPH vedle potravin vztahuje třeba na nealkoholické nápoje, hromadnou dopravu, léky, ubytovací služby, knihy, vstupné na kulturní akce, dětské pleny, dětské autosedačky, ale také vodu či teplo. Všechny tyto položky tedy zdraží.

Jednotnou sazbu DPH má v Evropské unii jen Dánsko, a to vysokých 25 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy