SERIÁL: Česká ekonomika 12/2005

eko
31. 12. 2005 12:30
Na Moravě jsou připraveny dvě zóny pro Hyundai. Sněmovna schválila rozpočet na příští rok se schodkem 74,4 miliardy. Poslanci také změnili některé sociální zákony.

Kraje: Hyundai může přijít

Pro stavbu nové továrny jihokorejské automobilky Hyundai jsou připraveny na Moravě hned dvě průmyslové zóny. Sedmý největší výrobce automobilů na světě chce do nového závodu investovat 35 až 40 miliard korun.

Moravzskoslezský kraj se dohodl se všemi vlastníky pozemků v Nošovicích u Frýdku-Místku. Zlínský kraj zase oznámil, že připravil zónu v Holešově na Kroměřížsku.

Podle Moravskoslezského kraje chce firma stavět právě v Nošovicích, protože by tam měla nejlepší spojení se slovenskou Žilinou, kde se staví továrna sesterské automobilky Kia. Jednání mezi krajem a vlastníky tamních pozemků byla komplikovaná, ale obě strany se nakonec dohodly a kraj zahájil 19. prosince převod prvních peněz za vykoupené pozemky.

Přečtěte si více

Rozpočet 2006 se schodkem 74,4 miliardy

Sněmovna schválila hlasy koaličních poslanců státní rozpočet na příští rok. Návrh předložený vládou počítá s příjmy 884,4 miliardy korun a plánuje výdaje 958,8 miliardy korun. Zákon už podepsal prezident republiky.

Celkový schodek tak bude 74,4 miliard a neměl by přesáhnout 3,8 procenta hrubého domácího produktu. Ministr financí Bohuslav Sobotka ale tvrdí, že schodek bude nakonec nižší, podobně jako letos.

Oproti loňsku chce vláda utratit o 50 miliard korun více, ale schodek naplánovala o 9 miliard nižší než v letošním rozpočtu. Někteří ekonomové a analytici kritizují vysoké výdaje rozpočtu.

Přečtěte si více o rozpočtu

Malá revoluce v sociálním systému

Sociální dávky, nemocenskou a příspěvky tělesně postiženým změnili poslanci několika zákony. Změnili například vyplácení nemocenských dávek od roku 2007: v prvních dvou týdnech nemoci je budou vyplácet přímo zaměsnavatelé.

Nový zákon o hmotné nouzi má od stejného data redukovat počet sociálních dávek ze sedmadvaceti na tři. Vyšší podporu bude stát vyplácet pěstounům, rodiče dostanou větší přídavky na děti.

Zákony poslali ke schválení do Senátu. V něm má na rozdíl od sněmovny nejsilnější pozici ODS, a nelze proto vyloučit, že některé dnes schválené předlohy se vrátí zpět do sněmovny.

Přečtěte si o všech změnách

 

Právě se děje

Další zprávy