Šéf Aukra: V budoucnu se víc zaměříme na velké prodejce

ČTK ČTK
2. 9. 2013 11:45
Aukro má aktuálně tři miliony uživatelů, kteří každou minutu koupí 22 položek
Milan Kučera, Aukro.cz
Milan Kučera, Aukro.cz | Foto: Allegro group

Praha - Obchodní portál Aukro.cz se chce v dalších letech více zaměřit na velké profesionální prodejce. Spustí pro ně i speciální stránky. Prioritou je také prodej přes mobilní zařízení. Za deset let existence Aukra na něm Češi utratili 24 miliard korun za nové i použité zboží. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel portálu Milan Kučera.

"V blízké době budeme pro profiprodejce spouštět speciální stránky, které budou určeny výhradně pro ně a budou obsahovat analytické nástroje a rady pro úspěšné obchodování," uvedl Kučera. Velcí prodejci jsou pro Aukro důležití, tvoří sice jenom 15 procent z uživatelů, vytvářejí ale až tři čtvrtiny celkového obratu portálu.

Aukro má aktuálně tři miliony uživatelů, kteří každou minutu koupí 22 položek. Nejčastěji lidé nakupují oblečení a doplňky, vybavení pro dům a zahradu, sběratelské předměty a počítače.

Na portálu je možné koupit zboží v aukci či za pevnou cenu. "V minulosti bylo období, kdy byly dražby mírně v útlumu, přesto i v loňském roce představovaly aukce 41 procent našich tržeb. Z toho je však patrné, že si naši zákazníci zvykli nakupovat i nové zboží za klasické pevné ceny," dodal Kučera. Podle něj Češi nejčastěji v dražbách nakupují starožitnosti nebo sběratelské kousky. Za pevné ceny se nejvíce nakupuje vybavení pro dům a zahradu.

Uživatelé stále častěji přistupují na stránky portálu přes mobilní zařízení. "Nákupy přes mobily a tablety už představují celých deset procent všech našich prodejů a jsme si jistí, že tento podíl se bude dál strmě zvyšovat," uvedl Kučera. Aukro podle něj také chystá novou podobu svých stránek, kterou spustí na podzim.

Obchodní portál Aukro.cz provozuje společnost Allegro Group CZ, která je součástí polské skupiny Allegro. Ta provozuje podobné weby v 11 zemích střední a východní Evropy. Kromě Aukra existují na českém trhu další aukční servery iKup.cz nebo odklep.cz, nakupovat mohou Češi v rodném jazyce také na americkém aukčním portálu eBay.

 

Právě se děje

Další zprávy