Sedm či osm milionů? Tolik Američanů přišlo o práci

Petr Jemelka Petr Jemelka
4. 2. 2010 13:35
Míst je méně, než se čekalo, ale v lednu už začala přibývat
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

New York - Krize zřejmě připravila o práci mnohem více Američanů, než se původně předpokládalo. Podle posledních odhadů se zdá, že se americké ministerstvo práce zmýlilo v počtu zrušených pracovních míst o celý milion. Namísto sedmi milionů, podle serveru CNN, přišlo v USA o práci celých osm milionů lidí.

Do tohoto počtu jsou započítáni pracovníci, kteří přišli o zaměstnání od začátku krize. Tedy od prosince 2007, kdy ekonomické problémy začaly. "Jde o neuvěřitelné podcenění dopadů krize. Skutečná situace je mnohem horší než informace, které se objevují v médiích," říká Heid Shierolz z think tanku Economic Policy Institute.

Jaká je skutečná situace na americkém pracovním trhu, se ukáže, až ministerstvo práce zítra zveřejní statistiky o nezaměstnanosti v období od dubna 2008 do března minulého roku. Běžně se skutečné výsledky od prognóz liší o desetiny procenta, nyní ale analytici očekávají daleko větší rozdíl.

I kdyby se ale ukázalo, že se prognózy nemýlily, byl by to největší úbytek pracovních míst od roku 1939, kdy se s touto statistikou začalo.

V době krize jsou prognózy k ničemu

Zástupce ředitele Centra pro ekonomickou politiku Dean Barker upozorňuje, že je v současné době nutné brát ekonomické prognózy s rezervou.

"Ve většině případů jsou tyto odhady velmi přesné, ale v době, kdy ekonomika prochází bouřlivými změnami, se často předpovědi ekonomů ukazují jako liché a prognózy jsou pak nepřesné," upozorňuje Barker.

USA už se odrážejí ode dna

I když ještě v prosinci ubylo zhruba 85 tisíc pracovních míst, podle ekonomů serveru Briefing.com se zdá, že brzy přijde lepší zpráva. V lednu totiž stoupl jejich počet o třináct tisíc. To by mohlo konečně znamenat obrat k lepším časům i pro obyčejné Američany.

 

Právě se děje

Další zprávy