Schodek roste, vláda neumí získat peníze z Bruselu

Petr Holub
3. 10. 2011 16:35
Ministerstvo financí zveřejnilo bilanci státního rozpočtu po třech čtvrtinách roku
Foto: Petr Vyoral

Praha - Rozpočtový schodek se stále drží ve snesitelných mantinelech. Pokud nedojde v posledním čtvrtletí k nečekaným změnám, skončí na úrovni 160-170 miliard. Proti plánu to je zhoršení o zhruba 30 miliard, z pohledu finančních trhů tedy o nevýznamný posun.

Daňový výpadek do 25 miliard

Nebýt evropských dotací, drží ministr financí Miroslav Kalousek státní rozpočet pod kontrolou. Z údajů za tři čtvrtě roku vyplývá, že se letos nevyberou daně maximálně za 25 miliard. Pětimiliardový výpadek přitom způsobil verdikt Ústavního soudu, který zakázal zpětné zdanění státního příspěvku pro stavební spořitelny.

Pokud se budou daně vybírat stejným tempem jako dosud, způsobí Kalouskovým úředníkům největší zklamání daň z příjmů fyzických osob a pojistné. Vinou vyšší nezaměstnanosti neodvedou občané ze svých mezd celkem dvanáct miliard.

Vyšší DPH pomůže už letos

Ministerstvo financí je přitom ve svých vlastních předpovědích optimističtější. V nedávné zprávě pro poslance připouští nejvýš desetimiliardový výpadek počítaje v to i pět miliard nevybraných od stavebních spořitelen.

Optimismus ministerských úředníků lze pochopit. Ani pětadvacetimiliardový výpadek jim nemusí tolik vadit, protože podle průběžných čísel rozpočet ušetří patnáct miliard na splátkách úroků za dluhopisy.

Ministerstvo financí sází také zvýšení sazby daně z přidané hodnoty od ledna 2011. Sazba se totiž zvýší u stavebních prací a lidé budou podle Kalouskových úředníků utrácet před koncem roku za byty víc než dosud. Prostřednictvím DPH tím pomohou letošnímu rozpočtu.

Bruselský pramen dál vysychá

Rozpočtové údaje za září však ukázaly, že Česká republika stále hůře čerpá evropské dotace. Za poslední měsíc dostali Češi z Bruselu jen tři miliardy a letošní bilance tím dosáhla 57 miliard. Pokud se tempo nezvýší, bude do předpokládané stotřicetimiliardové částky koncem roku chybět 55 miliard.

Vážnost situace potvrzuje i zpráva ministerstva financí poslancům. Pouze v operačních programech Doprava a Životní prostředí se letos nezdaří vyčerpat 24 evropských miliard. 

Pokud by se hrozící šedesátimiliardový výpadek evropských dotací přičetl k deficitu plánovanému na 135 miliard, dostane se tím český rozpočet také letos na dohled dvou set miliard.

Ministr financí má ovšem i v tomto případě možnost ušetřit jinde, konkrétně na investicích, které nakonec z větší části proplácí Brusel. Kalousek tak postupoval už loni. Tehdejší výpadek 25 evropských miliard kompenzoval z větší části tím, že investice za patnáct miliard převedl na letošek.

Letos Kalousek zatím v investicích neškrtal. Za devět měsíců nechal ministry utratit 69 procent přidělených peněz. I kdyby jejich utrácení v příštích měsících opět zbrzdil, ušetří maximálně deset miliard.

Hlavním důvodem tohoto výsledku jsou meziročně nižší celkové příjmy státu (o půl procenta, zatímco rozpočet po změnách počítá s růstem o 6,9 %).

Hospodaření rozpočtu v samotném září skončilo schodkem 17,9 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy