Santa Claus bude letos třikrát štědřejší než Ježíšek

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 12. 2009 13:00
Češi vynakládají na Vánoce podobné částky jako Poláci, Američanům se v utrácení nemohou rovnat.
Za dárky utrácejí Češi podobné sumy jako Poláci. Za výzdobu nejvíc utrácí Američané a Němci.
Za dárky utrácejí Češi podobné sumy jako Poláci. Za výzdobu nejvíc utrácí Američané a Němci. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Velmi střízlivě a opatrně přistupují Češi k útratám spojeným s vánočními svátky v porovnání jinými národy. Utrácejí v průměru méně než lidé v jiných zemích nejen za vánoční dárky, ale i za přípravu svátků a nákup dekorací.

Tato zjištění se dají vyčíst z mezinárodního průzkumu GE Money Bank, který se uskutečnil ve dvanácti zemích světa.

Zatímco průměrný Čech utratí za dárky pro své blízké jen málo přes šest tisíc korun, Španělé, Francouzi nebo Němci nasypou obchodníkům do kapes v přepočtu okolo deseti tisíc korun. Rekordmany se však stali Američané, kteří dosáhli dvakrát vyšší částky.

"Částka, kterou Češi za vánoční dárky letos utratí, je srovnatelná například se sousedním Polskem, ale nižší než v západní Evropě. Nižší částky souvisí i s průměrným platem a cenami zboží v dané zemi. Zároveň ale utratíme až třikrát více než obyvatelé Ruska nebo Turecka," upřesnila mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

Dodala, že v převážně muslimském Turecku se sice tradiční Vánoce neslaví, ale přesto tam lidé symbolicky obdarovávají své nejbližší a přátele. Podobné je to i v Japonsku, kde dokonce jeden člověk za dárky v průměru utratí kolem 13 tisíc korun.

Fotogalerie: Tyto hračky k Vánocům nekupujte, varuje ČOI

Češi si také na rozdíl od některých jiných národů příliš nepotrpí na vánoční výzdobu. Krom Američanů jí holdují například Němci. Příslušníci obou národností za dekorace související se svátky utratí v průměru i šest tisíc korun, tedy o 2600 korun víc než Češi.

Ti za jídlo, výzdobu, vánoční stromek a další nezbytné sváteční propriety utratí kolem 3400 korun. Tato částka se blíží sumám, které na stejné věci vynakládají Španělé, Poláci, Francouzi a Rakušané.

Lidé žijící ve dvanácti zemích, kde průzkum probíhal, se však shodují na tom, že za dárky letos neutratí více peněz než loni. "Zhruba stejnou částku plánují utratit například Němci, Libanonci, Britové, Francouzi nebo Poláci, zatímco ušetřit na vánočních svátcích oproti loňsku se chystají Američané, Španělé, ale i Japonci," dodala Dvořáčková.

 

 

Právě se děje

Další zprávy