Rostoucí ceny vstupů snižují českým podnikům zisky

ČTK ČTK
18. 7. 2011 11:23
Vyplývá tak z Finanční analýzy podnikové sféry za rok 2010
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rostoucí ceny vstupů, zejména surovin nutných pro výrobu, v poslední době snižují tuzemským průmyslovým podnikům jejich zisky.

Upozornila na to Finanční analýza podnikové sféry za rok 2010, kterou v těchto dnech dokončilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v pondělí sdělil, že loni se hospodářské výsledky podnikatelů ve zpracovatelském průmyslu a službách díky oživení na světových trzích zlepšovaly.

"Ve druhém pololetí se ale začaly projevovat vysoké ceny komodit a dalších vstupů. Na to ovšem firmy nechtěly reagovat zdražením, protože se bály ztráty cenové konkurenceschopnosti. Vyšší náklady se tak musely odrazit v nižších ziscích," uvedl.

Podle ředitele odboru ekonomických analýz MPO Jaroslava Vomastka zhoršení finančních výsledků ve druhé polovině roku 2010 bylo nejvíce patrné u podniků pod zahraniční kontrolou, jejichž vstupy a produkce jsou nejvíce globalizované.

"Právě zahraniční firmy jsou totiž většinou více zapojené do světové ekonomiky, takže se musejí vyrovnávat s větší konkurencí," podotkl Vomastek.

Prosperují telekomunikace a informační technologie

Za celý loňský rok si zpracovatelský průmysl v zisku polepšil. Naopak finanční výsledky se loni ve srovnání s rokem 2009 zhoršily většině firem podnikajících v oblasti těžby surovin, v energetice nebo ve stavebnictví.

"V závěru loňského roku si mírně polepšily těžební společnosti. V oblasti stavebnictví se také začalo dařit inženýrskému stavitelství, protože se rozjely některé veřejné zakázky," dodal Vomastek.

Silnou stránkou českého podnikatelského prostředí jsou podle analýzy MPO tradičně firmy podnikající v oblasti informačních technologií a telekomunikací. "Ty jako jediné v odvětví služeb vykazují kladné hodnoty ekonomického zisku a v roce 2010 si ještě dál polepšily," uvedl mluvčí MPO Pavel Vlček.

 

Právě se děje

Další zprávy