Řízení s ČEZ končí: Chvaletice jsou Litvínovské uhelné

ČTK ČTK
2. 8. 2013 10:32
Litvínovská uhelná převezme hnědouhelnou elektrárnu 2. září
Elektrárna Chvaletice
Elektrárna Chvaletice | Foto: ČEZ

Praha, Brusel - Evropská komise schválila prodej elektrárny Chvaletice, kterou od energetické společnosti ČEZ získá Litvínovská uhelná. Informovala o tom mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Prodej už dříve schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Litvínovská uhelná převezme hnědouhelnou elektrárnu 2. září.

Schválení transakce českým antimonopolním úřadem a Evropskou komisí bylo nutné k tomu, aby ČEZ mohl elektrárnu o výkonu 800 megawattů prodat. ÚOHS prodej posvětil už v květnu, schválení od komise získal ČEZ dnes.

Potvrzením prodeje Chvaletic také definitivně končí řízení, které Evropská komise vedla s ČEZ kvůli podezření ze zneužívání tržní síly na trhu výroby elektřiny, uvedla dnes Půlpánová. ČEZ se v rámci dohody s Komisí o narovnání zavázal, že prodá nejméně jednu hnědouhelnou elektrárnu o výkonu 800 megawattů.

ČEZ rozhodl o prodeji Chvaletic Litvínovské uhelné letos v březnu. Litvínovská uhelná v soutěži o elektrárnu porazila Energetický a průmyslový holding, který měl o Chvaletice rovněž zájem. Prodejní cena činí 4,12 miliardy korun, k tomu ČEZ navíc každoročně získá i 90 procent z tržní ceny povolenek na emise oxidu uhličitého přidělovaných zdarma elektrárně Chvaletice.

Litvínovská uhelná má na tuzemském trhu s hnědým uhlím podíl deset až 15 procent. Nový majitel Chvaletic chce elektrárnu dlouhodobě provozovat. ČEZ přitom plánoval její uzavření v roce 2015. Litvínovská uhelná letos v dubnu uvedla, že bude mít motivaci vyrábět více energie, což by podle firmy mělo napomáhat ke zlevnění elektřiny na trhu.

Litvínovské uhelné patří severočeský hnědouhelný lom ČSA, ze kterého už v minulosti pocházela část uhlí pro Chvaletice. Společnost zdůrazňuje, že akvizicí Chvaletic nebude omezen žádný z jejích zákazníků a že Litvínovská uhelná dostojí všem svým smluvním závazkům na dodávky uhlí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy