Říjnové nákupy: nepotravinářské zboží

16. 12. 2005 13:17
Praha – Tržby v maloobchodě v říjnu vzrostly meziměsíčně o 0,3 procenta. Lidé nekupovali tolik potraviny, ale spíše jiné zboží.

Výsledky říjnového vývoje maloobchodu dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Oproti loňskému říjnu lidé vydali v obchodech o 3,4 procenta více, z toho za prodej nepotravinářského zboží o 4,7 % a za prodej potravin o 1,7 %. Je to již dvacátý třetí měsíc nepřetržitého růstu maloobchodu.

V nespecializovaných prodejnách rostly tržby o 3,0 %. Nejvíce se na tom podílely prodejny, které prodávají převahu nepotravinářského zboží. Obrat v nich vzrostl o 9,1 procenta a tyto obchody tak přispěly nejvíce k celkovému růstu maloobchodu.

Také ve specializovaných prodejnách rostly rychleji tržby za nepotravinářské zboží (3,9 %) než za potraviny (2,6 %). Na růstu tržeb za nepotravinářské zboží se podílely všechny velikostní typy prodejen, v sortimentu potravin se nepodařilo překročit loňské tržby podnikům s 20 až 99 zaměstnanci.

Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím se zvýšil zájem spotřebitelů o nákupy zejména v sortimentu textilu a obuvi (růst o 10,2 %).

Dobře se prodávalo drogistické, farmaceutické a kosmetické zboží (o 6,1 %) a elektronika, železářské zboží, nábytek a další zboží pro domácnost (o 5,7 %, druhý nejvyšší podíl na celkovém přírůstku tržeb). Tržby za ostatní nepotravinářské zboží se zvýšily jen nepatrně (o 0,3 %).

 

Právě se děje

Další zprávy