Řidiči opouštějí značkové čerpací stanice. Kvůli cenám

Hana Vorlíčková
3. 7. 2008 11:30
V Česku je nejvíce pump na 100 tisíc obyvatel
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží.
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží. | Foto: Reuters

Praha - Drahý benzín odvádí zákazníky značkovým čerpacím stanicím. Ti začínají tankovat u malých, levnějších pump. Deníku Aktuálně.cz to potvrdili obchodníci z několika stanic sítě Benzina Plus, Agip a OMV.

"Naše výtoč v květnu v meziročním srovnání mírně klesla. Není to ale tím, že by lidé jezdili méně. Jde spíš o to, že daleko častěji tankují u neznačkových čerpacích stanic a u hypermarketů," uvedl pro Aktuálně.cz zaměstnanec stanice Benzina Plus v Praze.

S jeho názorem souhlasí i jeho kolega z čerpací stanice Agip: "Pozorujeme, že například řidiči autodopravy, kteří ještě donedávna tankovali u nás, sjíždějí z dálnice pro levnější pohonné hmoty". Obdobně reagoval i zaměstnanec stanice OMV v severních Čechách.

Majitelé starších aut tankují méně

Takové informace však oficiální zástupci čerpacích sítí odmítají. "Možná se snížila výtoč u několika málo čerpacích stanic. V celkovém objemu jsme však pokles nezaznamenali," uvádí pro Aktuálně.cz Blanka Růžičková, tisková mluvčí Unipetrolu, pod kterou spadá síť Benzina.

Foto: www.petrol.cz

"V období leden až květen dokonce meziročně stouply výtoče u benzinu Natural, a to o 0,3 procenta. U nafty to bylo dokonce kolem osmi procent," říká.

Na druhou stranu přiznává, že klesají objemy prodaných nízkooktanových benzinů, jako je Speciál. Ten je určen především pro starší vozidla. Je tedy zřejmé, že rostoucí cena benzinu dopadla tedy především na nízkopříjmové skupiny obyvatelstva.

Ceny pohonných hmot rostou v posledních měsících kvůli cenám ropy. Ty trhají veškeré dosavadní rekordy.

Čerpací stanice OMV
Čerpací stanice OMV | Foto: OMV
Čtěte také:
Ropa zlomila nový rekord. Barel poprvé přes 145 dolarů

Ceny benzinu a nafty pravděpodobně ještě zostří konkurenční boj mezi jednotlivými stanicemi. Svůj podíl na tom ale může mít i enormní množství pump v České republice.

Česko má nejvíce pump na obyvatele

V Česku je totiž nejvíce čerpacích stanic na 100 tisíc obyvatel z devíti sledovaných zemí střední a západní Evropy. Vyplývá to zprávy Unie petrolejářů (Unione Petrolifera) sídlící v Římě.

Podle unie je v Česku 3 649 "benzinek" určených pro veřejnost. To je v přepočtu na 100 tisíc lidí přibližně 36 stanic. Například v sousedním Rakousku jich je 35, v Německu 19, Polsku 18, Maďarsku 15 a Francii 23.

Ve srovnání se všemi sledovanými státy Evropy (celkem 19) je Česko spolu s Dánskem na 7. místě. Žebříček vedou země jako Řecko, Irsko a Švédsko a Finsko. 

Podle expertů se však situace v těchto státech s Českem srovnávat nedá. Například u Řecka je situace způsobena tím, že na malinkatých ostrůvcích v Řecku existují pumpy například jen pro jednu vesnici, která je jako jediná na ostrově. Obdobná situace je v liduprázdných končinách za polárním kruhem.

Praha je samá "benzinka"

Spolu s neveřejnými stanicemi je však čerpacích pump v Česku mnohem víc. Podle ministerstva průmyslu a obchodu to bylo ke konci uplynulého roku dokonce 6 360. 

Také v přepočtu na rozlohu země je na tom Česká republika velmi dobře. V zemi je 4,6 pump na sto kilometrů čtverečních, zatímco v Rakousku je to 3,3 stanice, Německu 4,2 ve Francii dvě a Maďarsku 1,6. Výjimkou v tomto směru jsou Nizozemí a Belgie, kde je na 100 kilometrů čtverečních 8,6, respektive 10,7 stanic.

V Česku je nejvíce benzinových pump v Praze. Z množství 3 649 veřejných stanic jich bylo ke konci uplynulého roku v metropoli 171. To představuje dokonce 43,9 stanic na sto kilometrů čtverečních. Podle České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) je tak trh s čerpacími stanicemi v hlavním městě přesycen.

 

Právě se děje

Další zprávy