Řidiči opět sáhnou hlouběji do kapsy. Zvlášť za naftu

mha
24. 3. 2008 21:40
Pohonné hmoty začínají po propadu opět zdražovat
Rafinerie ropy na Sibiři
Rafinerie ropy na Sibiři | Foto: Reuters

Praha - Cena nafty v Česku stále roste již od poloviny února, ceny benzinu (Natural 95) se již několik týdnů udržují na stejné výši. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné firmou CCS.

Vytrvalý propad ceny nafty se 18. února zastavil na hodnotě 30,40 koruny za litr a od té doby nafta s drobnými výkyvy zase zdražuje. Průměrně se v ulynulém týdnu litr prodával za průměrnou cenu 31,20 koruny.

Nejběžněji tankovaný benzin Natural 95 je dlouhodobě o něco levnější než nafta. Od začátku roku jeho cena také klesala, ale po únorovém minimu 30,20 za litr již nedošlo k tak prudkému zdražení jako u nafty. Dnes litr vyjde průměrně na 30,50.

Pohonné hmoty jsou nejdražší v Praze a v Severomoravském kraji, nejlevnější v Královéhradeckém, Olomouckém a Pardubickém kraji.

Je otázkou, s jakým zpožděním se na cenách pohonných hmot v Česku projeví dění na mezinárodním trhu. Cena americké lehké ropy tam 17. března atakovala rekordní hranici 112 dolarů za barel, ale od té doby opět poklesla těsně pod hranici 100 dolarů za barel. Aktuálně se americká lehká ropa obchoduje asi za 101 dolarů.

Pohyby na trhu jsou způsobeny i stále klesajícím kurzem amerického dolaru, a proto ropa může i nadále zdražovat. Obdobných hodnot však cena této strategické suroviny dosáhla již v průběhu ropné krize v 70. letech.

Dále čtěte:

 

 

Právě se děje

Další zprávy