Rekord Temelína: výroba v lednu přes 1,5 miliardy kWh

Radek Pecák Radek Pecák
1. 2. 2010 14:42
Temelín profituje ze zimy. Vyrobil zatím nejvíce elektřiny ve své historii
Temelín se probouzí do mlhy
Temelín se probouzí do mlhy | Foto: Ludvík Hradilek

Temelín - Absolutní rekord v množství elektřiny vyrobené za měsíc dosáhly v letošním lednu oba bloky Jaderné elektrárny Temelín . Dohromady vyrobily 1,501 miliardy kilowatthodin (kWh) elektrické energie.

Jak informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták, je to o 20 milionů kWh elektřiny více než při dosavadním maximu z loňského března. Tehdy elektrárna dodala do sítě 1,490 miliard kWh elektřiny.

"V současné době nemáme naplánovány žádné odstávky a také provozu elektrárny vyhovuje současné stabilní chladné počasí," vysvětlil okolnosti rekordu Marek Sviták.

Chtějí překonat i rekord výroby za rok

Pro letošní rok má elektrárna Temelín naplánováno vyrobit 14,6 miliardy kWh elektřiny a poprvé se tak pokusí překonat hranici 14 miliard kWh elektrické energie. Dosud nejvíce elektřiny oba temelínské bloky vyrobily loni, kdy do sítě dodaly 13,2 miliard kWh.

Velké množství energie vyrábí v současné době i druhá česká jaderná elektrárna Dukovany. Ta v lednu vyprodukovala  1,355 miliardy kWh elektřiny, což je páté největší měsíční množství od spuštění elektrárny, přestože byla výroba dvakrát neplánovaně přerušena. 

Celkové množství, které vyprodukovaly elektrárny ČEZu, mluvčí Eva Nováková nesdělila. "Tento údaj poskytujeme za čtvrtletí," řekla. Podle ní je ale obecně možné říci, že výroba elektřiny je v zimě vždy vyšší než v teplejších měsících roku.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy