Reforma daní nově: Kdo získá, kdo ztratí

Ludvík Hradilek, Petr Holub
26. 3. 2007 18:10
Praha - Daň z přidané hodnoty bude mít sazbu 9 a 19 procent. Firmy budou od ledna 2008 zdaněny 22 procenty.
"Já si vyzkouším nejen příchod, ale i odchod z ministerstva," žertoval Miroslav Kalousek, zatímco si krátil třičtvrtě hodinu čekání na příjezd premiéra.
"Já si vyzkouším nejen příchod, ale i odchod z ministerstva," žertoval Miroslav Kalousek, zatímco si krátil třičtvrtě hodinu čekání na příjezd premiéra. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

On-line deníku Aktuálně.cz se podařilo získat další čísla do skládačky daňové reformy.

Informace od jednoho z vládních úředníků, který měl možnost číst platný návrh, potvrzují i to, že občané budou platit patnáctiprocentní daň ze "superhrubé mzdy", tedy ze základu, který činí 135 procent současného platu.

Zatím však není známa celá řada údajů, které by teprve umožnily získat o daňových změnách ucelenou představu.

Například nejsou potvrzeny zprávy, že daňová sleva pro občany dosáhne - jak uvedly Hospodářské noviny - 2070 korun.

Není jisté ani to, že vláda splní svůj slib a sníží sazby pojistného živnostníkům. Dnes mají oproti zaměstnancům poloviční sazby a občanští demokraté slibovali, že budou třetinové.

Zato není pochyb, že do roku 2010 klesne podniková daň až k devatenácti procentům - neměla by se lišit od horní sazby DPH.

Pro samotné podniky je však důležitější dosud neznámá informace, jaké odpočitatelné položky vláda zruší. Jejich pomocí dnes mohou podniky snižovat základ daně.

Dvě procenta dolů, dvě procenta nahoru

Dosud známá čísla naznačují, že ministr financí Miroslav Kalousek splní slib a daň z příjmu se sníží každému z občanů kromě těch, kteří dnes žádnou daň neplatí. Nepůjde však o převratné změny.

Dále čtěte
Autor fotografie: Ludvík Hradílek

Za předpokladu, že platí daňová sleva 2070 korun, zvýší se zaměstnancům s hrubým platem od 15 do 30 tisíc příjem o dvě procenta. O stejná dvě procenta však vyrostou jeho výdaje po zvýšení dolní sazby DPH.

Až pro občany s platem 50-100 tisíc korun se příjmy zvýší o 6-10 procent. Také rozpočty jejich domácností přitom zatíží vyšší DPH o něco méně, než ostatní. Důvodem je fakt, že bohatší utrácejí menší část svých výdajů za bydlení, potraviny nebo městskou dopravu, které jsou daněny dolní sazbou

Naopak: Lidé s platem pod patnáct tisíc měsíčně by na modelu, který vychází z dosud známých změn, spíše prodělali. Pokud například mají slevu na dítě, neplatí žádné daně už dnes a dotkne se jich tedy jen nepříznivé zvýšení DPH.

Občanům zřejmě víc prospěje sám fakt, že se zruší daňová progrese. Dokud platila, pouhou inflací se zvyšovala sazba automaticky pro všechny občany. Rovnou sazbou daně se neviditelné zvyšovaní ruší.

Daňová kosmetika

O důmyslné strategii vlády svědčí patnáctiprocentní daň z příjmu. Skoro o polovinu se však zvyšuje daňový základ, do kterého se zahrnuje zdravotní a sociální pojistné placené přímo zaměstnancem a také zaměstnavatelem. Kdyby se základ neměnil, dosáhlo by se stejného výsledku zvýšením sazby na víc než 22 procent, tedy na úroveň, která přesahuje současné zdanění.

Výpočty skutečně ukazují, že pro zaměstnance s platem až do 50 000 korun měsíčně by byla daň vyšší, pokud by ji nesrazila mimořádně vysoká - například dvoutisícová - daňová sleva.

Daňová kosmetika se superhrubou mzdou vzbudila rozporné reakce.

"Dalším reformám může prospět, když si lidé uvědomí, jak vysoko stát daní jejich práci," upozorňuje prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, že stát dnes daní mzdy od 35 do 55 procent.

Naopak analytik Raiffeisen Bank Aleš Michl varuje, že jiný postup při výpočtu daně z příjmu zaměstnanců bude stát podniky investice do účetnického softwaru. "Přijdou tím o víc, než případným zavedením registračních pokladen," tvrdí Michl.

 

Právě se děje

Další zprávy