Ředitel lesů: Nejhorší pohroma za 20 let

Ludvík Hradilek
23. 1. 2007 13:10
Hradec Králové - Jak zachránit české lesy poté, co je zničil vítr o rychlosti orkánu? I na tuto otázku odpověděl ředitel státních lesů František Koníček.
Ředitel Státních lesů František Koníček.
Ředitel Státních lesů František Koníček. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jeho firma prožívá totéž, co většina povodí při katastrofální povodni v roce 2002.

Lesy České republiky utrpěly v posledních dnech největší škody v historii a František Koníček, jejich ředitel, má před sebou úkol co nejrychleji odstranit následky řádění větru.

"V létě je rozhraní mezi teplým a studeným vzduchem velmi ostré, proto se letní vichřice soustředí na menší území. V zimě je oblast přechodu fronty mnohem rozsáhlejší a vítr tu a tam místně zesílí a udeří do lesa," vysvětluje Josef Bálek, proč jedny stromy padly a jiné na vedlejším svahu ne.
"V létě je rozhraní mezi teplým a studeným vzduchem velmi ostré, proto se letní vichřice soustředí na menší území. V zimě je oblast přechodu fronty mnohem rozsáhlejší a vítr tu a tam místně zesílí a udeří do lesa," vysvětluje Josef Bálek, proč jedny stromy padly a jiné na vedlejším svahu ne. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Podívejte se na následky větrné kalamity
Fotoreportáž Aktuálně.cz pořízená z vrtulníku

Za jediný den padlo tolik stromů, kolik se v lesích vytěží za tři čtvrti roku.

Listnaté stromy mají hlubší kořeny než jehličnaté. Také proto tyto větrolamy vichřici odolaly.
Listnaté stromy mají hlubší kořeny než jehličnaté. Také proto tyto větrolamy vichřici odolaly. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Hádku o dřevo vyřešil orkán: tendry nebudou
Čtěte o nechtěném následku kalamity

Zítra vláda posoudí návrh, zda vyhlásit nouzový stav, během kterého platí jiné zákony: jde o to omezit škody na minimum, ale někdy také o život. Dodnes upozorňují lesníci na to, že vstup do některých lesů je životu nebezpečný.

"Je třeba učinit všechna opatření, aby se zabránilo přemnožení kůrovce," upozornil v on-line rozhovoru Koníček, když se jej čtenáři ptali, zda je podle něj vhodné vytěžit polom i z národního parku na Šumavě.

František Koníček nabízí své odpovědi ZDE:

Odpovězeno: 23. 01. | 12:05Autor: David Kraus

Otázka: Uvažuje se o vyhlášení nouzového stavu. Váš mluvčí v TV několikrát řekl, že to umožní rychle a efektivně kalamitu odtěžit, ale co to znamená doopravdy a konkrétně? Jaká konkrétní opatření? Co je povoleno za tohoto stavu a jindy ne?

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Zdravím všechny čtenáře aktualne.cz, těším se na Vaše dotazy.

Pokud vláda ČR schválí vyhlášení nouzového stavu podle krizového zákona, pak se Lesům ČR výrazně zvětší prostor pro rychlé uzavírání smluvních vztahů v kalamitou postižených oblastech. Je nutné si uvědomit, že bez tohoto instrumentu musí státní podnik dodržovat veškerá ustanovení zákona o veřejných zakákách. Toto by znamenalo neakceptovatelnou délku výběrových řízení a negativní dopady na ochranu životního prostředí a negativní dopady na hospodaření Lesů samotných.
Další pozitivním aspektem nouzového stavu je speciální režim v lesích, zejména zákaz vstupu do zasažených oblastí, to znamená ochrana zdraví lidí a možnost vlivu na dopravní toky dříví.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:09Autor: Vít Tauchman

Otázka: Dobrý den
budete při satbě nových stromků kombinovat jednotlivé druhy dřevin, tedy zařadíte i více listnatých, nebo se budete držet trendu výsadby smrků?

Ať se daří.

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Zásady lesnické politiky byly dodržovány v minulosti a budou dodržovány i v budoucím období. Lesy ČR vždy sledovaly moderní trendy a doporučení expertů z oblasti environmentální politiky a podíl nově vysazovaných listnatých dřevin a melioračních a zpevňujících dřevin i v minulosti vždy přesahoval lesním plánem stanovené procento. V současné době je podíl těchto dřevin na úkor smrkových kultur cca 29%, samozřejmě vhodnost dřevinné skladby je dána podmínkami stanoviště, nadmořskou výškou a klimatickými podmínkami.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:14Autor: marsil

Otázka: hezky den,
neni kalamita dobrou prilezitosti zmenit hospodareni v lesich blize k prirozenym porostum? (ne stejnoveke monokultury)

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Odpověď zazněla v předchozím přípěvku.

Je třeba ale doplnit, že optimalizace skladby dřevin ve vztahu k přirozeným podmínkám je dlouhodobý proces, který trvá po celou dobu růstu jednotlivých dřevin, to znamená až 120-140 let. Nelze proto očekávat, že monokultury zasazené před 80-100 lety budou v horizontu několika let plnohodnotně nahrazeny.

Pan ředitel se na chvíli odmlčel při telefonickém rozhovoru s mninistrem.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:19Autor: Petr Mazůrek

Otázka: Dobrý den pane ředideli, je známo, že jehličnaté monokultury jsou vůči abiotickým podminkám nachylnější než listnaté poroty.Rád bych se zeptal,jestli Lesy České republiky uvažují o změně skladby lesů do budoucna, aby předešli podobným katastrofám.Děkuji, Per Mazůrek

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Viz výše.
Jedná se o odbornou polemiku mezi experty z oblasti lesního hospodářství a environmentální frontou. Z pohledu plnění funkce lesa je vždy zásadní otázka v souladu mezi ekonomickou, sociální a environmetální funkcí. Z hlediska ekonomického je proto vždy nezbytné, aby vždy určitý optimální podíl zaujímaly jehličnaté kultury. Rozhodovat by měly podmínky stanoviště a postupně by tato skladba měla být těmto podmínkám přizpůsobena. Jakékoliv extrémní řešení považuji za špatné.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:22Autor: mirek jansta

Otázka: proč státní lesy nepostupují při odstraňování kalamity stejnou cestou jako slovenské při kalmitě v tatrách? při řešení " dražba vymezeného úseku včetně dřeva " je prokazatelně nejvíce používanou cestou při likvidaci podobných situací v celé evropě ( viz likvidace kalamit ve švédsku, německu, rakousku atd.) a

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Pokud je mi známo, na Slovensku se dražily určité územní a prostorové bloky a výsledky tohoto modelu nelze podle našich informací a analýz pokládat za optimální. Navíc jsou Lesy ČR veřejným zadavatelem a i v případě kalamitních situací musí respektovat zákon o veřejných zakázkách. V současné době se vyhodnocují možnosti jednotlivých modelů a Lesy ČR v tomto ohledu vyčkávají zítřejšího rozhodnutní vlády ČR, která pro aplikované řešení stanoví právní rámec.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:24Autor: Jája

Otázka: proč les vypadá tak, že stojí úzký pruh stejně starých vysokých smrků, pak stejně široký pruh holé mýtiny, pak zase pruh smrků, pruh mýtiny... ideální na polomy a vývraty. Proč jsou lesy s různě starými stromy a pozvolně se zvedající výškou na okrajích (klín z keřů, nižších stromů, listnáčů ap.).

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Je třeba posoudit každý individuální případ. Vámi popisovaná situace je velmi netypická. Pokud skutečně existuje může být například důsledkem minulých kalamit, v žádném případě by neměla být zásadou lesnické politiky.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:29Autor: Jano

Otázka: Dobrý deň, štátné lesy Tanapu utržili z kalamity v Tatrách čistého 500 milonov sk a bol to pre nich dobrý bysnys. nebude to tak aj v Čechách ? a teraz je dreva málo, kde zmizlo ?

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Zdravím na Slovensko,
Lesy ČR nevidí v událostech, typu kalamit a živelných pohrom žádnou zvláštní obchodní příležitost, neboť je navíc obecně známo, že míra nákladů na likvidaci kalamity je podstatně vyšší (o 50-60%) než u standartní těžební činnosti. Bohužel současně klesá i míra zpeněžení kalamitního dříví v důsledku zhoršení struktury sortimentu. Lesy ČR naopak dosahují nejlepších ekonomických výsledků v případě standartního hospodaření, tedy nikoliv v extrémních situácích (v roce 2006 2 miliardu korun zisku).

Odpovězeno: 23. 01. | 12:33Autor: Brix

Otázka: Kdy už konečně začneme dávat přednost biologické funkci lesů před ekonomickou a sledovat jen, co se z lesa "vytěží"?

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Lesy ČR nikdy nesledují pouze ekonomické aspekty a lze s určitostí tvrdit, že úrověň našich lesních hospodářských plánů zajišťující rozvoj a ochranu lesa patří mezi nejvyšší nejen v Evropě, ale na celém světě. Je otázkou politického a společenského zadání, na kolik má být potlačena ekonomická funkce lesů, a zda v dané době je tato cena odpovídající očekávanému přínosu. Pokud by totiž bylo hospodaření na lesních majetcích ztrátové, pak si lze těžko představit investice do těchto majetků, které by vedly k jeho rozvoji a zvýšení kvality. Jednalo by se o další veřejný výdaj ze státního rozpočtu, přičemž není zdaleka jisté, zda by to současné zdraví veřejných financí umožnilo.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:38Autor: Hosi

Otázka: Jste pro vytěžení dřeva z NP Šumava nebo si taky myslite, ze se kůrovec bude jen nečině koukat a nenapadne ho se "brutálně" rozmnožit??? Diky

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Já děkuji za tuto velmi aktuální otázku a musím říct, že jsem přesvědčen o tom, že kůrovec nerespektuje žádná přání ekologů a v případě neexistence obranných prostředků před podobnými biotickými vlivy hrozí plošná likvidace nikoliv pouze relativně malého území národního parku, ale i okolních lesů různých vlastníků. Je třeba připomenout kůrovcovou kalamitu z 30. let., kde podcenění tohoto rizika vedlo k nucenému vykácení téměř třetiny lesních porostů ČR. Lesy ČR přikládají mimořádný význam monitoringu stavu, výskytu podkorních škůdců a po mnoha desetiletých odborných výzkumů preferují používání sofistikovaných obranných prostředků, které jsou schopny zvládnout nekontrolované množení a návrat kůrovce do základního stavu.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:42Autor: Petr Neukradneš

Otázka: to je najednou dřeva co?ještě budou firmi zabívající se zpracováním dřeva naříkat,že nemají z čeho vyrábět?já myslím,že dřevo rozprodáte do zahraničí,aby ho potom mohli za těžký prachy kupovat české firmi zpět

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Lesy ČR ani v minulém roce (2006) nepodporovaly žádný export surového dříví a naopak veškeré vytěžené dříví směřovalo do českých zpracovatelských podniků. Pokud k vývozu skutečně došlo, pak na základě výhodnosti ekonomických podmínek z majetkových držeb jiných vlastníků.
Pokud jde o objem vytěženého kalamitního dříví, který by se mohl pohybovat na urovní ročního objemu těžby, pak to neznamená přebytek zdrojů, protože v loňském roce jsme evidovali poptávkový převis ve výši 3 mil. kubíků.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:43Autor: zdeněk

Otázka: uvažujete o vyšším podílu Buku a Dubu ve vysázených lesích?

jaký je váš názor na řešení kůrovce na Šumavě?

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Oba dotazy odpovězeny výše.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:44Autor: laco9717

Otázka: Dobrý den pane řediteli. Už jste ve funkci delší dobu, proto je snad namístě otázka - Je Vám osobně už jasný rozdíl mezi kubíkem a plnometrem dřeva nebo ještě stále používáte pojem "kubometr"?

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Pojem kubometr používám i nadále a to zejména ve svém partnerském styku s generálním ředitelem ruských lesů.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:47Autor: neznámý

Otázka: pane řediteli, můžete prosím, krátce objasnit, co se myslí obnovou lesa v případě poškození vichřicí? O jaké činnosti se jedná? kromě těžby.Děkuji

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Z hlediska obnovy lesa se jedná zejména o potěžební úklid a stanovení modelu pěstební činnosti. Je třeba rozhodnout o podílu přirozené obnovy a umělého zalesnění včetně struktury dřevinné skladby. Následně v případě zalesnění je třeba aplikovat veškeré úkony pěstební činnosti, a to až po zákonem definované zajištění kultur. Součastí obnovy musí být i aplikace obranných opatření proti externím škůdcům (lapáky proti kůrovci, nátěry, oplocenky chránící porosty před zvěří apod.)

Odpovězeno: 23. 01. | 12:49Autor: Pavel

Otázka: Pane řediteli, tendry na lesní práce jste spackal jak jste mohl. V důsledku krize ve smluvních vztazích nemohou firmy v lese pracovat. Moc dobře víte, že krizový stav vláda ještě nevyhlásila a všchni dělají v lese načerno. Kdy už konečně přenecháte řízení Lesů ČR schopnějším a erudovanějším? Děkuji.

Ředitel Lesů ČR František Koníček: O managementu rozhoduje výhradně ministr zemědělství a já nesdílím Váš subjektivní názor na úroveň vypsaného ročního zadávacího řízení. Pro státní podnik je zásadní nastavit transparentní rovné tržní a objektivní podmínky a nahradit tak do té doby existující praxi subjektivních nekompetentních rozhodnutí zvýhodňujících pouze některé podnikatelské subjetky.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:52Autor: Pavel V., Morava

Otázka: Pane Koníčku,proč děláte takový humbuk s kalamitou a chcete v okrese Bruntál vyhlašovat krizový stav?V roce 2002,kdy jste o Lesích ČR nevěděl skoro nic,padla v Jeseníkách kalamita v rozsahu set tisíc kubíků a nikdo krizový stav nevyhlašoval.Nezneužíváte kalamity k řešení krize smluvních vztahů LČR?

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Návrh na vyhlášení nouzového stavu nepředkládají Lesy ČR, ale nejvyšší orgán státní správy, tj. ministerstvo zemědělství a to vládě ČR. Nicméně zítřejší zasedání vlády definitivně rozhodne o rozsahu navrhovaných opatření a Lesy ČR je budou respektovat.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:53Autor: Korpus

Otázka: Dobrý den, je to opravdu taková katastrofa nebo média jako vždy přehánějí?

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Skutečně existují velmi postižené oblasti, kde je poničeno až 5ti násobek běžné roční těžby porostu. V těchto oblastech lze bez nadsázky říci, že se jedná o kalamitu velkého rozsahu. V rámci ČR největší od roku 1984.

Odpovězeno: 23. 01. | 12:58Autor: Mira

Otázka: Pane řediteli.Pracuji 18 let jako dřevorubec a jsem niní od 1 ledna na podpoře díky vašemu výběrovému řízení.Můžete mi odpovědět kdy budu moci opět vykonávat svoji práci?Myslím si že je luxus kdy to lesy potřebují nechat lidi zahálet. Děkuji za odpvěď.Dělník Hluboká nad Vltavou.

Ředitel Lesů ČR František Koníček: Zájem o kvalifikované lesní dělníky existuje od ledna tohoto roku, kdy i námi přímo řízené závody nabírají lidi těchto profesí. Díky kalamitě ale i dále postupnému vyřešení smluvních vztahů se osobně nedomnívám, že by o tuto profesi v současné době ani v budoucnu nebyl zájem, neboť i naši smluvní partneři evidují výrazný nedostatek kvalifikovaných lesních dělníků a nabírají mnohdy nekvalifikované zahraniční pracovníky. Pravděpodobně je to v dané chvíli spíše podnikatelské rozhodnutí daného subjektu jak počátkem ledna řešit složitou situaci. Nicméně Lesy ČR za tento stav po mém soudu odpovědnost nenesou.

Děkuji všem za dotazy a přeji příjemný den a brzy na shledanou.

 

Právě se děje

Další zprávy