Orkán může vyřešit spory o tendry Lesů

Petr Havel (spolupracovník redakce)
22. 1. 2007 15:30
Praha - Největší lesní kalamita v historii Lesů České republiky bude mít podle všeho paradoxně pozitivní dopad na vleklé problémy s tendry státního podniku.
Nejhůře se vichřice podepsala na lesních porostech. Zasaženy byly všechny kraje. Jen ve státních lesích padlo podle předběžných odhadů pět miliónů kubíků dřeva, což je více než 70% celkové roční těžby Lesů České republiky. Pohled na přibližně pětihektarový polom v oblasti lesní správy Velhartice na Šumavě.
Nejhůře se vichřice podepsala na lesních porostech. Zasaženy byly všechny kraje. Jen ve státních lesích padlo podle předběžných odhadů pět miliónů kubíků dřeva, což je více než 70% celkové roční těžby Lesů České republiky. Pohled na přibližně pětihektarový polom v oblasti lesní správy Velhartice na Šumavě. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Potřebu urychleně odtěžit poškozené porosty představující většinu z celoročních těžeb bude totiž nutné zabezpečit nejen prostřednictvím vítězných firem. Zpracovatelé dřeva zase budou mít dostatek suroviny, byť ne té nejkvalitnější.

Lesy přitom podle svého mluvčího Tomáše Vyšohlída počítají s vyhlášením zrychlených výběrových řízení, v nichž základním kritériem bude cena a rychlost nasmlouvaných prací.

Ministr slibuje pomoc

"Chceme požádat ministra zemědělství Petra Gandaloviče, aby umožnil vyhlásit kalamitní stav na nejvíce ohrožených územích," konstatoval mluvčí.

Ministr po dnešní schůzce s generálním ředitelem státního podniku Lesy České republiky Františkem Koníčkem potvrdil, že ve středu na jednání vlády skutečně předloží návrh na vyhlášení nouzového stavu v nejvíce postižených oblastech. Ještě předtím se ale hodlá sejít s hejtmany jednotlivých krajů.

"Na základě informací generálního ředitele Koníčka o aktuálních škodách v lesích navrhnu ve středu na vládě vyhlášení nouzového stavu pro kraje Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Vysočina. Dále se mimořádná opatření budou týkat vybraných okresů z jiných krajů, jako například Bruntálu či Trutnova," uvedl Gandalovič.

Právní rozbor k režimu, podle kterého budou zadávány veřejné zakázky na zpracování kalamitního dřeva v průběhu nouzového stavu, se podle něj v současné době připravuje.

Petr Gandalovič se radí s Františkem Koníčkem, ředitelem Lesů České republiky. "Bál jsem se, že ten pohled dolů bude mnohem horší," řekl ministr po přistání.
Petr Gandalovič se radí s Františkem Koníčkem, ředitelem Lesů České republiky. "Bál jsem se, že ten pohled dolů bude mnohem horší," řekl ministr po přistání. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle Vyšohlída nicméně musí Lesy počkat na to, zda vláda nouzový stav ve středu schválí. Poté by měla v řádu jednoho až dvou týdnů proběhnout zrychlená výběrová řízení, k čemuž dává prostor i současná podoba zákona o zadávání veřejných zakázek.

"Těch se mohou účastnit i firmy, které neuspěly v klasických veřejných výběrových řízení," potvrzuje mluvčí šanci veškerých lesnických firem. V praxi by celý proces měl probíhat tak, že jednotlivé lesní správy vyzvou k nabídkám jak firmy, které pro ně v minulosti pracovaly, tak firmy, které na práce vyhrály podzimní výběrová řízení a dokonce i firmy, jež nepatří do žádné z obou skupin.

Podle Miloše Baláka, předsedy Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství, jehož členové nebyli v podzimních tendrech příliš úspěšní, by ale vedení Lesů ČR mělo najít způsob, jak zapojit lesnické firmy do prací na kalamitních těžbách okamžitě.

V současné době totiž nemá na práce v lesích nikdo podepsané smlouvy - ani firmy, kterým LČR loni smlouvy vypověděly, ani vítězové posledních tendrů, neboť v současné době ještě běží odvolání a připomínky vůči těmto tendrům.

Škody za miliardy

"My jsme připraveni a pokud by Lesy zrušily dopisy o jednostranných výpovědích z loňského roku nebo by tyto smlouvy prodloužily, můžeme práce zahájit ihned," říká Balák.

Situace je podle jeho slov kritická, podle zákona má být do konce března zpracováno veškeré kalamitní dříví, v němž se může rozmnožit kůrovec, včetně zbytků po těžbě. V současné době jde odhadem o čtyři miliony kubíků dřeva, z nichž je asi 90 procent náchylných k napadení kůrovcem.

Vyhlášení nouzového stavu by podle mluvčí ministerstva zemědělství Táni Králové umožnilo kromě rychlého zpracování spadaného dřeva také omezení či zákaz vstupu osob do lokalit, ve kterých stále hrozí nebezpečí zranění či usmrcení člověka při pádu poškozených stromů.

Škody po vichřici ve státních lesích podle stávajících odhadů překročily 70 procent roční těžby a činí zhruba šest až sedm miliard korun. Pro Lesy ČR to bude podle ministra Gandaloviče znamenat horší letošní hospodářský výsledek, podnik má ale podle něj vlastní zdroje na překlenutí ekonomických obtíží a finanční pomoc nedostane. Škody obcí má zmapovat Ministerstvo pro místní rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy