Řecko nestačí, kritické dluhy ohrožují Británii i USA

Tomáš Fránek
7. 9. 2010 17:35
Předseda Evropské komise José Barroso dnes vyzval státy k boji s dluhy a k reformám
Foto: Reuters

Praha -  Varování před stále rostoucími dluhy států přibývá, krize hrozí i velkým státům jako je Velká Británie nebo USA, ohrožena je i eurozóna.

Radikální reformy tak podle Mezinárodního měnového fondu nemusí dělat jenom Řekové nebo Španělé, ale také Velká Británie, USA nebo Francie. „Veřejné zadlužení ve vyspělých zemích dosáhlo úroveň, která dosud v mírových časech nebyla," uvedl expert fondu Carlo Cotarelli.

K boji s dluhy dnes ve zprávě o stavu EU vyzval evropské státy i předseda Evropské komise José Barroso. Podle něj sice ekonomická výkonnost Evropy roste, dluhy ale stále hrozí. "Pokud nepřistoupíme ke konsolidaci, proutrácíme se až do další krize," uvedl Barroso.

Nová fáze krize

Podle expertů navíc evropská dluhová krize vstupuje do kritické fáze, protože členské státy EU se v následujících dnech chystají zahrnout finanční trh vlastními dluhopisy.

Deník Financial Times napsal, že některým zemím se nemusí podařit vybrat žádanou částku a mohou se tak ocitnout ve velkých problémech.

Kritická hranice veřejného dluhu představuje 90 procent hrubého domácího produktu. Když tuto hranici země překročí, musí počítat s výrazným útlumem ekonomiky.

Hranici 90 procent už překročily země jako je Řecko, Island, Japonsko nebo Dánsko. Podle MMF je ale mimořádně znepokojující, že už v roce 2015 mohou tuto hranici dosáhnout i Francie, Velká Británie a USA.

Když se dluhy nepodaří zkrotit, bude dluh USA 109,7 procent HDP, Francie 94,8 procent HDP a Británie 90,6 procent HDP.

Už na podzim se  přitom ukáže, jak boj s dluhy ustojí další země eurozóny. Ty chtějí v září na trzích nabídnout dluhopisy za celkem 80 miliard eur (zhruba dva biliony korun), zatímco v srpnu to bylo jen 43 miliard eur (asi jeden bilion korun).

Kdo je další na řadě?

Jednu z nejvyšších částek si od investorů chtějí půjčit Španělé, o nichž se několikrát hovořilo jako o dalších možných kandidátech na kolaps veřejných financí, který postihl Řecko. Madrid chce na trhu vybrat celkem sedm miliard eur (zhruba 175 miliard korun), v srpnu to bylo 3,5 miliardy eur (zhruba 87,5 miliardy korun).

"Směřujeme ke kritické fázi a šance, že některá z vlád selže při získávání peněz na trhu, roste," řekl FT Padhraic Garvey z finanční skupiny ING. Podle něj rizika panují především v případě Španělska, Portugalska a Irska.

 

 

Právě se děje

Další zprávy