REACH přijde firmy až na šest miliard

Redakce EKO
21. 11. 2005 13:52
Praha - Chemická politika EU bude stát české firmy až šest miliard Kč. To je odhad Svazu chemického průmyslu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Na čtyři až šest miliard korun svaz odhaduje přímé administrativní náklady, jež vzniknou českým chemickým firmám zavedením nové evropské legislativy, označované jako REACH. Evropský parlament ji schválil ve čtvrtek v prvním čtení.

Více o schvalování REACH v Evropském parlamentu ČTĚTE ZDE.

Zhruba 80 procent nákladů v ČR přitom ponesou malé a střední firmy, které může směrnice existenčně ohrozit. Řekl to ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák. Vyšší ceny mají čekat i spotřebitelé, protože nová evropská legislativa má mít rovněž vliv na odvětví, která na chemický průmysl navazují.

Spotřebitelé by ale měli být novou legislativou chráněni - všechny chemické látky, kterých se vyrábí více než jedna tuna ročně, budou muset firmy nechat registrovat u Evropské chemické agentury. Ta je posoudí a vydá k jejich výrobě povolení.

Svaz původně odhadoval, že přímé náklady pro české chemické firmy dosáhnou 7 až 11 miliard korun. Díky zavedení principu "jedna látka - jedna registrace" se odhadované náklady snížily. Firmy se totiž budou moci v testování látek spojit, což jim náklady sníží. Dosud se uvažovalo o variantě, že každá firma bude muset testování provádět sama.

Ministerstvo životního prostředí v tiskové zprávě uvedlo, že očekává náklady českého průmyslu na splnění nových pravidel REACH mezi 2 a 6 miliardami korun.

Více o tom, jaké náklady čekají některé české firmy, ČTĚTE ZDE.

Směrnice bude mít zásadní vliv i na odvětví, jež na chemický průmysl navazují. Dotkne se automobilového, elektrotechnického, textilního, papírenského či farmaceutického průmyslu, uvedl Ladislav Novák. Papírenský průmysl podle něj vyčíslil náklady jedné firmy na tři miliardy korun během deseti let. Textilní průmysl odhaduje náklady na 112 až 208 milionů korun ročně.

Spotřebitelé se tak dočkají vyšších cen mnoha výrobků. Co přesně a v jaké míře zdraží, však v tuto chvíli není možné podle Nováka spočítat. Vedle vyšších cen výrobků je navíc nutné počítat i s dopady v sociální oblasti. Studii s těmito dopady chemický svaz zpracovává, měla by být hotova začátkem prosince.

Ačkoliv Evropský parlament novou směrnici schválil, není ještě její znění definitivní. Druhý návrh teď předloží Evropská komise. Parlament poté musí o spojeném návrhu hlasovat ve druhém čtení a definitivně jej budou schvalovat ministři členských států EU. V průběhu schvalování nové evropské chemické politiky se čeká tlak lobby chemických firem

 

Právě se děje

Další zprávy